У селі на Тернопільщині відкрили «Казкове містечко» (фоторепортаж)

віаів

Вчора, 18 липня, завдяки зусиллям місцевого фермера у самому центрі села Вікно Гримайлівської громади  відкрили «Казкове містечко «Фарбований лис».

Наприкінці 19-го століття село відвідав відомий український письменник Іван Франко. Саме тому мешканцями Вікна було вирішено збудувати «Казкове містечко» за мотивами його казки «Фарбований лис».

Ініціатором такого проєкту став місцевий підприємець, директор ПП «Вікнини» Василь Ванярха. Вже багато років його фірма обробляє землю на території села і кожного разу Василь Іванович долучається до проєктів та допомагає вирішувати питання з якими до нього звертаються мешканці села.

- Зробили цей майданчик, тому що він би мав бути тут. Раніше на цьому місці був костел і школа, які за часів радянської влади розібрали. З часом на цьому місці побудували греко-католицьку церкву, а тут, де була школа, ми побудували ось такий дитячий майданчик. Це таке місце де діти будуть гратись, відпочивати і радіти, - розповів Василь Ванярха, директор ПП «Вікнини».

Розпочали відкриття «Казкового містечка» з спільної молитви. Священники двох парафій с. Вікно освятили майданчик та привітали усіх мешканців села із відкриттям місця, де завжди лунатиме дитячий сміх.

- Це дуже радісний день для нас усіх, а особливо для наших дітей, адже вони це наше майбутнє. Як бачимо, тут поруч є церква, і діти граючись тут будуть звертатись і до чогось вищого, - зазначив голова Гримайлівської громади Микола Сідляр.

Продовжили свято концертною програмою. Учні ЗОШ І-ІІ ступенів с. Вікно виступили з інсценізацією казки «Фарбований лис», а хор аматорів заспівав улюблені пісні жителів села. В честь такого свята художній керівник сільського будинку культури Роман Шупер написав та поклав на музику пісню про «Казкове містечко».

- Я як староста села дуже рада, що в нашому селі щось робиться. Завдяки такому господарю як Ванярха Василь Іванович, ми маємо місце де будемо проводити час з нашими дітьми. В майбутньому тут можна проводити різні ігри, конкурси, все що захочеться. Діти мають різні гойдалки, качелі. Думаю, що і молоді мами, зі своїми дітьми будуть приходити та проводити час, - зазначила староста Вікнянського старостинського округу Галина Томчишин.

Місцевий історик Сергій Ткачов, в подяку за діяльність в селі Вікно, вручив Василю Ванярсі копії метричних записів церкви Успіння Богородиці містечка Більськ (Полтавська область), де рід Ванярх виводиться від виборних козаків Гадяцького козацького полку, перший запис про яких датується 1721 роком.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео