Орест Сарматський

Виробники молодої картоплі не можуть продати врожай (Агроновини)

1901 (Copy)

Виробники молодої картоплі на півдні України не можуть продати свій урожай. Якщо декілька днів тому перекупники закуповували картоплю по 5 грн, то на вихідних її взагалі ніхто не брав. На таку ситуацію скаржаться виробники Херсонської та Запорізької обл.

- Причина — в поганій якості картоплі: через нестандартні кліматичні умови співвідношення води та сухих речовин в бульбах не відповідає стандартам. Картопля швидко псується, погана якість картоплі позначається на її лежкості. Покупці вважають за краще використовувати стару картоплю, вона хоча й дорожча, проте якісніша, - йдеться у матеріалі.

Крім того, цей сезон в Україні характеризується перевиробництвом молодої картоплі, а несприятливі погодні умови стали причиною пізнього старту. У підсумку на картопляному ринку Білорусі місце українського «другого хліба» зайняли овочі з Азербайджану та Росії. І за якістю продукції, і за вартістю українська молода картопля наразі неконкурентоспроможна.

Джерело: https://kurkul.com Мін’юст оприлюднив покрокову інструкцію із землепродажу

Міністерство юстиції України оприлюднило покрокову інструкцію для землевласників, як підготуватись до продажу паю.

- Від початку липня українці отримали законну можливість розпоряджатися власними земельними ділянками сільськогосподарського призначення, — повідомили у відомстві.

КРОК 1. Перевірити правильність кадастрового номера в Державному акті на землю або на Публічній кадастровій мапі map.land.gov.ua. КРОК 2. Визначити, чи є особи з переважним правом купівлі. За законом — це орендар вашої земельної ділянки. Власник землі в першу чергу має запропонувати купити ділянку саме орендарю або особі, якій орендар передав своє переважне право на викуп. КРОК 3. Зібрати необхідні документи: перелік можна знайти на сайті Міністерства юстиції України. КРОК 4. Зрозуміти, як формується ціна. Ціна купівлі — продажу землі — це договір між вами та покупцем, але до 2030 р. ціна земельної ділянки виділеної у рахунок паю не може бути меншою за її нормативну грошову оцінку. КРОК 5. Обрати нотаріуса. Професіонал врегульовує різні формальності, перевіряє правильність документів і допомагає з оформленням документів.

Джерело: https://kurkul.com

Вибір читачів за тиждень

Відео