Орест Сарматський

Колекція дослідника історії з Тернопільщини поповнилась купюрою із 18 нулями

Заставка011 (Copy)

Ще на одну унікальну грошову одиницю стало більше в колеції нумізмата, збирача старожитностей, дослідника історії рідного краю Ярослав Ярошевського з Теребовлі.

Як повідомив колекціонер на своїй сторінці у Facebook, йдеться про купюру з одним з найбільших у світі номіналів – 1 мільйон більпенге. - У післявоєнній Угорщині 1945-1946 відбувалась рекордна гіперінфляція, що сягала 400% за день. Друкувались все нові і нові купюри з більшими номіналами. Задля зменшення кількості нулів на банкнотах змінювались назви валюти - пенге - мільпенге - більпенге - адопенге. Кожна нова назва, це 1 мільйон попередніх. Таким чином 1 мільйон більпенге = 1 000 000 000 000 000 000, тобто 1 квінтильйон пенге. Та через інфляцію цією банкнотою можна купити всього кілька центів, - пише Ярослав Ярошевський.

Окрім цього, колекціонер повідомляє про ще деякі грошові одиниці, якими поповнилась його колекція Зокрема, це - пластикові монети самопроголошеної, невизнаної світом Придністровської Молдавської Республіки, яка створена за підтримки та фінансування Росії. У серні 2014 року в республіці ввели в обіг 4 пластикові монети. Виготовили їх в Росії. Це стало новинкою не тільки в республіці, а й в усьому світі. 1, 3, 5 та 10 рублів відрізняються не тільки кольором, а й формою.

Серед нещодавнього поповнення колекції є і грошові знаки з Африки. 1 лікута і 5 макут. Лікута це просто однина від слова макута Лікута (англ. «Likuta»; у множ. «Makuta» – макута) – колишня розмінна монета спочатку Демократичної Республіки Конго протягом 1967-1971 рр., а після тимчасової зміни назви держави – Заїру (1971-1997 рр.). Тобто лікута перебувала в грошовому обігу з 1967 р. по 1997 р. та становила 1/100 місцевого заїру. Як зазначає «Словник нумізмати», є дані про походження слова «лікута» від «dikuta», що з мови конго (кіконго) означає тканину, виткану з пальмового листя, яка використовувалась у ролі грошей. І насамкінець, про гроші Ватикану, якими теж збагатилося колекція теребовлянського колекціонера Ярослава Ярошевського. Так, Ватикан мав і має свою валюту. Правда, призначена вона в основному для нумізматів. З обранням кожного нового Папи Римського розпочинається випуск нової серії ватиканських монет. Рік відображається римськими цифрами. Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео