На Тернопільщині дослідили середньопалеолітичну стоянку (фото)

9098

У Залозецькій громаді продовжують досліджувати історію краю від найдавніших часів. Цього разу експедиція Залозецького краєзнавчого музею дослідила найдавніші сліди життя первісних людей, які датуються періодом 40-35 тис. років до н. е.

Про це повідомляє  Залозецький краєзнавчий музей.

17-18 липня 2021 р. на середньопалеолітичній пам’ятці Чистопади, що біля Залізців, на запрошення директора Залозецького краєзнавчого музею Василя Ільчишина працювала палеогеографічна експедиція Львівського національного університету ім. Івана Франка під керівництвом професора кафедри геоморфології і палеогеографії Андрія Богуцького.

У складі експедиції працювали також доценти Олена Томенюк і Андрій Яцишин, молодший науковий співробітник Андрій Бермес, аспірантка Анастасія Шевцова.

Мета експедиції полягала у вивченні розрізу Чистопади та встановленні віку відкладів, у яких виявлено палеолітичні знахідки. Дослідникам вдалося встановити, що дані артефакти залишила середньопалеолітична людина, оскільки він знайдений у товщі під дубнівським (MIS 3) викопним ґрунтом.

Також у розрізі Чистопади науковцями виявлено декілька етапів прояву мерзлотних процесів, що розвивались на цій території тисячі років тому. Результати цих досліджень дадуть змогу реконструювати природні умови, у яких проживала давня людина на території Залозецького краю. Розріз детально описаний і опробуваний.

Примітка: Опробування – комплекс операцій з відбору, підготовки і дослідження проб корисної копалини для визначення її складу, властивостей і показників якості.

Нагадаємо, на Тернопільщині розпочався третій сезон «Залозецької археологічної експедиції».

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео