Орест Сарматський

Скільки ягід і фруктів споживають Українці? (Агроновини)

2301 (Copy)

У середньому українці вживають плодів та ягід на третину менше за рекомендовану норму.

Якщо для здорового харчування дорослій людині варто з’їдати 82 кілограми таких продуктів на рік, то минулого року жителі України споживали в середньому 58,5 кілограма на рік, або 71,3% від норми. Якщо говорити про попит за категоріями, то середнє споживання ягід становить 2,6 кілограма на рік. Крім того українці їдять близько 14 кілограмів кісточкових продуктів та 27 кілограмів зерняткових. Горіхів кожен житель країни з’їдає в середньому 2,6 кілограма на рік, повідомляє AgroTimes. Найбільший рівень споживання плодів, ягід та горіхів у Київській області. Там у середньому купляють 65 кілограмів такої продукції на рік. Внутрішнє виробництво горіхів, плодів та ягід задовольняє на 64%. Решта продукції на ринку імпортована. Джерело: https://www.seeds.org.ua

Виростити картоплю — лише половина справи, потрібно ще й зберегти урожай у належному вигляді

Значні втрати кількості врожаю, або його якості, може спричинити зберігання овочів та фруктів у неналежних умовах. Як запобігти цьому та наскільки важливим для виробників та постачальників картоплі є саме наявність технологічно відповідних місць зберігання, холодильного обладнання у коментарі SEEDS розповів Микола Гордійчук, директор компанії «АГРІКО УКРАЇНА», яка займається вирощуванням та постачанням насіннєвої картоплі.

- Виростити картоплю — це одна справа, це половина роботи. Дуже багато втрат у фермерів відбувається після збирання та зберігання продукції. Раніше картопля зберігалась в погребах, або в непристосованих умовах, і значна частина врожаю втрачалася. Зараз ми зберігаємо картоплю за голландською технологією, з активною вентиляцією. Втрати зменшились до рівня 1 – 1,5% на місяць. За період всього зберігання — це від 7 до 8% врожаю (залежно від сорту). Якщо порівняти з тими втратами, що мають багато українських фермерів, які зберігають продукцію у непристосованих сховищах, а це може бути 20-30%, то можна стверджувати, що умови зберігання мають суттєве значення, - зазначає Микола Гордійчук.

За словами директора компанії «Агріко Україна», так зване, технологічне зберігання впливає, в першу чергу, на кількість продукції, що вже говорить про якість.

- Якість продукції, безумовно, залежить від того, в яких умовах вона зберігається. Один з наших голландських партнерів говорить: сховище — це не лікарня, якщо покладеш туди щось неякісне, воно не стане кращим. Але, щоб зберегти добру якість, необхідне, безумовно, сховище з хорошою вентиляцією, яка дає достатньо кисню, щоб, у нашому випадку, картопля зберігалася протягом усього сезону. До речі, у своєму сховищі ми зберігаємо продукцію з вересня до кінця травня, - підкреслює Микола Гордійчук.

При цьому Микола Гордійчук зазначає, що сховище «Агріко Україна» обладнано згідно технологічних рішень, які надала компанія «Ван Дайк Текнікс».

Джерело: https://www.seeds.org.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео