За що тернополянка любить іриси? (фото)

5інтермедіа

Тернополянка Надія Пісоцька на присадибній ділянці вирощує квіти. Багато квітів. Цвітуть вони від ранньої весни до зими. Найбільше, каже пані Надія, подобається, як пахнуть квіти — цей запах вартує всіх вкладених зусиль, а їх, аби виростити пишний квітник, потрібно прикласти чимало. Про особливості догляду, а також про колекцію ірисів — а їх понад три сотні сортів, — я й поспілкувалася із пані Надією. 

«Без квітів я не змогла б. Майже все подвір’я біля хати ними засаджено. На город залишилося зовсім небагато, бо ж картоплю і купити можна, а від квітів — нескінченний кайф. Вони цвітуть з початку весни і аж до зими. Найбільше ірисів — з-поміж усіх квітів вони у мене ростуть найкраще, та й подобаються мені найбільше. Може, через те, що бабуся мене навчила, як із ними поводитися, та прищепила любов до них. У мене є карликові, інтермедія та високі іриси, квітнуть вони одне за одним близько двох місяців». 

Окрім них, пані Надія вирощує тюльпани, нарциси, крокуси, піони, троянди, лілійники, бругмансію, чорнобривці, юку, жоржини, дереподібні піони, трав’янисті піони — більшість із них багаторічні, однорічників тільки кілька. Зараз квітнуть троянди (до речі, саме у них чи не найтриваліший період цвітіння), ерімуруси, юка, лілії, лілейники, ромашки, трошки пізніше зацвіте та квітуватиме аж до перших приморозків гібридна ехінацея. 

Усі вони потребують догляду. Найбільше — просапування. «Коли треба то зробити — встаю о п’ятій ранку перед роботою і сапаю, частину догляду виконую, коли повертаюся з роботи. Добре, що чоловік допомагає — і посапати, і покропити, хоча у нього своє захоплення — вулики та виноград. Крім того, треба регулярно підживлювати добривом і піклуватися, аби не було шкідників та хвороб. Щодо специфічного догляду за ірисами, бо ж їх у мене найбльше, — то після цвітіння треба зрізати всі квітконоси (робити це слід у суху погоду, аби рослини не гнили), а потім бігом посапати й обробити від шкідників, за тижні три-чотири, коли виросте молоде коріння, вже можна відкопувати, розділяти та розсаджувати. Крім того, час від часу варто перевірити, чи не вразила корінь ірисів гниль — таке може статися, коли випадає багато опадів, ось як минулого року, коли одразу після того, як іриси відцвіли, пройшло багато дощів. Ранньою весною та після цвітіння рослини треба підживити.»  

Загалом, каже співрозмовниця, квіти чутливі до зміни погодних умов, хоча й пристосовуються до них. До речі, пані Надія помітила, що старіші сорти краще пристосовані до незвичної погоди, ніж нові, за котрими треба трохи побігати, щоби пишно квітували. 

Найбільше у пані Надії різноколірних і махрових ірисів, адже такі подобаються найсильніше. Нові сорти ірисів співрозмовниця замовляє під кінець осені — на початку зими. «Коли обираю, то обов’язково переглядаю фото квіток не тільки у продавця, а шукаю різні фотографії. За роки, що займаюся ірисами, вже маю перевірених продавців, котрим довіряю. Хоча, обираючи сорти, варто розуміти, що деякі можуть потребувати особливого догляду — є такі, котрі швидко розростаються, є й дуже примхливі, котрі, якби не старалася, не хочуть рости.» 

Запитую співрозмовниці, що ж головне у вирощуванні квітів. Відповідає: «Головне любити квіти й доглядати їх. Підбирати ті, котрі квітуватимуть від ранньої весни до пізньої осені — тоді вони постійно радуватимуть цвітінням».

Інна Віконська 

Фото надала Надія Пісоцька

Вибір читачів за тиждень

Відео