Орест Сарматський

Через зливи, на полях Херсонщини гниють овочі (Агроновини)

2701 (Copy)

У Херсонській області, де виготовляється значна частка українських овочів та фруктів, фермери повідомляють про суттєві втрати врожаю через негоду та дощі.

Зокрема, відчутно постраждав урожай картоплі. Фермери говорять, що навряд чи вдасться щось заробити, скоріше за все виробництво картоплі цього року буде збитковим, повідомляє SEEDS.

Один з виробників, Сергій Серенченко, зазначає, що вже згнило близько 10% картоплі.

Крім дощів, збитків фермерів завдав град, повідомляє ТСН. Зокрема, через град було частково знищено урожай черешні. Тонни кісточкових залишилися незібраними. Також зіпсувався врожай винограду, абрикос, яблук та винограду.

Володимир Сенін, керівник Мелітопольської дослідної станції садівництва Національної академії аграрних наук України. зазначає: щоб захиститися від несподіванок, необхідно інвестувати у відповідні технології: захист від дощу за допомогою спеціальної плівки, захист за допомогою сітки від граду та птахів.

Також зливи заважають техніці виходити в поля, щоб зібрати врожай зернових культур.

Наразі в регіоні випала вже річна норма опадів. І хоча протягом останніх днів погода була сонячною, 28 липня прогнозується повернення дощів. Подекуди можливий град.

Джерело: seeds.org.ua

 

Пам’ятник картоплі планують встановити на Вінниччині

Новий гастрономічний фестиваль заснували в Уланівській громаді на Вінниччині.

В центрі уваги – картопля за місцевим рецептом. Фестиваль заплановано на 21 серпня. Після події в Уланові планують встановити пам’ятник картоплі, повідомляє SEEDS.

“Картопля по-уланівськи” унікальна страва, відома далеко за межами Вінницької області. Вигадала її у 1965 році кухарка Глафіра Дорош. Для приготування цього смаколика дрібну картоплю ріжуть навпіл та смажать у казані з олією. Потім страву поливають часниковою підливкою. Загалом пані Дорош вигадала понад 20 страв з картоплею, повідомляє agrotimes.ua. Під час фестивалю гостям пропонуватимуть саме різні варіації картопляних смаколиків.

За словами виконувача обов’язків Уланівського сільського голови Олександра Гоцуляка, кошти, які вдасться зібрати від продажу страв під час фестивалю, буде використано для створення пам’ятника картоплі.

Джерело: seeds.org.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео