У Збаражі два дні вшановують пам’ять Героя України Юрія Горайського (фото)

45909

31 липня ексочільнику Збаразької районної державної адміністрації та добровольцю Юрію Горайському могло би виповнитися 44 роки.

З нагоди дня народження Героя України Юрія Горайського в Збаражі провели годину вшанування під назвою «Недоспаний світанок».

Захід проходив у приміщенні КУ «Публічна бібліотека» Збаразької міської ради. Про Юрія Горайського говорили його рідні, друзі, побратими, представники громади. Присутні переглянули фільм-спогад про Юрія Горайського.

- Юрій, - наголосила дружина Юрія Горайського Наталія, - завжди обирав для себе непростий і невигідний шлях, але це був шлях гідності. Я маю надію, що кожен, пам’ятаючи, що війна триває, буде також у своїй праці поступати з позиції гідності. Пошану до тих, хто воює за Україну, треба прищеплювати дітям, школярам. Надіюсь, вони виростуть справжніми патріотами і Україна обов’язково буде.

Людиною, для якої не існувало кордонів і меж, назвав Юрія Горайського товариш по волонтерській справі, батько Героя України Устима Голоднюка Володимир Голоднюк.

- Він міг зробити усе, що задумав, те що іншим було не під силу, - відзначив пан Володимир. - Був людиною, що мала багато світла у своєму серці і щедро несла його людям.

 З 2014 по 2015 рік Юрій Горайський був головою Збаразької райдержадміністрації. Через тиждень після звільнення з посади поїхав добровольцем на війну. У січні 2016 підписав контракт на військову службу. Загинув Юрій Горайський 4 березня 2016 року під Маріуполем. Юрій з побратимами потрапив у засідку. Поховали його 7 березня на Збаразькому цвинтарі поруч із Героєм Небесної сотні Устимом Голоднюком. У нього залишилося двоє доньок.

Президент Володимир Зеленський присвоїв звання Героя України Юрію Горайському посмертно за особисту мужність і героїзм.  

31 липня, у суботу, в Збаражі о 9:00 годині на центральному кладовищі біля могили Героя відбудеться поминальна служба.

А о 10:00 годині розпочнеться турнір з міні-футболу, який проходитиме на майданчику зі штучним покриттям, що поруч із центральним стадіоном «Колос». Боротимуться за перехідний Кубок гравці віку 40 років і старші, пишуть організатори турніру.

Змагатимуться такі команди: Тернопільська організація української спілки ветеранів Афганістану; ФК«Збараж»; «Юність-1»(Збараж); «Юність-2»(Збараж); «Київські батяри»(Київ); «Ланівці»; «Добрий самарянин»(Тернопіль).

Довідково:

Юрій Горайський став на захист України у травні 2015 року – спочатку як доброволець. До вересня 2015-го служив у секторі «М» під Маріуполем. У січні 2016 року підписав контракт на військову службу (стрілець-регулювальник комендантського відділення комендантського взводу комендантської роти, матрос морського центру спеціальних операцій). Під час розвідки на маріупольському напрямку передовий дозор, у якому був і Юрій Горайський, вийшов на висоту в районі міста Докучаєвська, де наштовхнувся на диверсійно-розвідувальну групу противника. В результаті ближнього бою Юрій Горайський разом з побратимом з Одещини 27-річним Олександром Хмеляровим отримали смертельні поранення. Указом Президента України № 132/2016 від 8 квітня 2016 року, “За особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності країни, вірність військовій присязі”, нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня (посмертно). Нагороджений відзнакою Всеукраїнської спілки учасників бойових дій в Антитерористичній операції (АТО) “Побратими України” медаллю “За оборону Маріуполя” (посмертно). 19 серпня 2016 року рішенням Тернопільської міської ради присвоєно звання “Почесний громадянин міста Тернополя” (посмертно).

Фото з допису та сторінки Збаразька міська рада  

Вибір читачів за тиждень

Відео