Віра Олександрович

Що означає QR-код на акцизних марках, пояснили жителям Тернопільщини

Савка

Акцизний податок і нюанси контролю за обігом марки акцизного податку – ці теми нині особливо цікавлять жителів Тернопільщини. Адже певні зміни у цій сфері відбулися нещодавно.

Тож начальник управління контролю за підакцизними товарами Головного управління ДПС у Тернопільській області Роман Савка нещодавно відповів на найактуальніші питання краян. Учасники діалогу з’ясовували практичні нюанси застосування акцизу, розміру сплати тощо. Найцікавіші питання та відповіді для читачів «Терену» підібрали у Секторі інформаційної взаємодії Головного управління Державної податкової служби (ДПС) в області.

- Нещодавно відбулися зміни. Розкажіть, як тепер здійснюється прийом попередніх заявок-розрахунків на виготовлення акцизних марок?

- На виконання вимог Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 27.12.2010 р. №1251 (зі змінами внесеними постановою Уряду від 12.02.2020 р. №97), з метою запровадження єдиного програмного забезпечення щодо обігу марок акцизного податку в ДПС розробили електронні форми заявок-розрахунків на виготовлення, які затвердили наказом Міністерства фінансів від 15.02.2021 р. №102. 

У ДПС з 1 липня 2021 р. створили функціонал прийому попередніх заявок на виготовлення акцизних марок в електронному вигляді через ІТС «Електронний кабінет» за новими формами.

- Я представляю підприємство-виробника алкогольних напоїв. Роз’ясніть, як ми можемо замовити марки акцизного податку?

- Підприємства-виробники та імпортери алкогольних напоїв подають засобами електронного зв'язку в електронній формі попередню заявку-розрахунок про потребу в марках за їхніми видами щомісяця до 8 числа продавцю марок акцизного податку (ДПС) для задоволення через 2 місяці потреби в марках.

- Скільки коштує одна марка для алкоголю та для тютюну?

- Розмір плати за одну марку для алкогольних напоїв становить 0,1926 грн, для тютюнових виробів, тютюновмісних виробів для електричного нагрівання (ТВЕН) за допомогою підігрівача з електронним управлінням і рідин, що використовуються в електронних сигаретах, – 0,091 грн.

- Яку суму акцизного податку сплачують з однієї пляшки горілки місткістю 0,5 л міцністю 40%?

- Ставки акцизного податку визначили Податковим кодексом України. Зокрема, на лікеро-горілчані вироби її розмір складає 126,96 грн за 1 літр 100%-го спирту. А тому сума акцизного податку з однієї пляшки горілки місткістю 0,5 л міцністю 40% становитиме 25,392 грн (126,96 * 0,5 * 0,4 – прим.).

- Які штрафи за продаж алкоголю та тютюну без марок акцизного податку?

- Відповідно до ст.17 Закону від 19.12.1995 р. №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» до суб’єктів господарювання застосовують штрафні (фінансові) санкції у разі реалізації фальсифікованих алкогольних напоїв чи тютюнових виробів; алкогольних напоїв чи тютюнових виробів без марок акцизного податку встановленого зразка або із підробленими марками акцизного податку, – 200% вартості товару, але не менш як 17 тис. грн.

- Чи є якісь особливі вимоги до зберігання марок акцизного податку для підприємств-виробників алкоголю?

- Приміщення, де зберігаються марки, повинні бути ізольованими, технічно укріпленими, обладнані засобами охоронно-пожежної сигналізації. Марки мають зберігатися у металевих шафах, які після закінчення роботи замикають і опечатують.

- Які вимоги до маркування підакцизних товарів марками акцизного податку?

- Для прикріплення марок використовується клей (дисперсійний, дескрин тощо), який не дає змоги зняти їх з виробів без пошкодження, у тому числі під час відкупорювання (розкривання) товару, і змивається у разі потреби в митті пляшок для повторного їх використання. Марки наклеюють на пляшку П- чи Г-подібним способом через горловину.

У разі реалізації напоїв в упаковках (типу Tetra Pak) марки наклеюються по осі упаковки на верхній площині.

- Що робити з марками акцизного податку, коли підприємство ліквідовують? Що робити з акцизами, якщо закінчився строк дії ліцензії на виробництво алкоголю?

- У разі ліквідації суб'єкта господарювання-покупця марок, невикористані марки повертають продавцю без відшкодування їхньої вартості.

У разі закінчення строку дії відповідної ліцензії у покупця марок їх здають продавцеві марок на відповідальне зберігання на період до 365 календарних днів. Якщо протягом зазначеного періоду такий покупець марок не одержить нової ліцензії, вартість марок не відшкодовують, а продавець марок має право їх продати.

- Що означає QR-код і штрих-код, зазначені на акцизних марках для алкогольних напоїв нового зразка?

- Штрих-код містить інформацію про серію та номер марки. QR-код містить дані про серію та номер марки, реквізити покупця марки: для юридичних осіб – код згідно з ЄДРПОУ, для підприємців – код, який відображає реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію і номер паспорта та посилання на веб-ресурс для перевірки марки.

Інформаційні набори даних для генерації QR-кодів і штрих-кодів, які наносять на марку для алкогольних напоїв, генерують у ДПС і передають підприємству-виробнику з використанням засобів захисту інформації у зведеній заявці-розрахунку.

Фото надане Сектором інформаційної взаємодії Головного управління ДПС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео