Віра Олександрович

Які важливі об’єкти на Тернопільщині планують здати до 1 вересня (фото)

Демянчук

Відразу 5 важливих для громад Тернопільщини об’єктів планують здати до 1 вересня. У переліку – школи, міст і навіть зооботсад.

- Проєкти, обрані для реалізації за програмою «Велике будівництво», були спрямовані на те, аби дати поштовх для розвитку громад, - стверджує перший заступник голови обласної держадміністрації Ігор Дем’янчук. – Коли вирішували, що саме будувати, що у пріоритеті були такі галузі, як освіта, культура, спорт і місцева інфраструктура.

Власне, на 3 об’єкти, за його словами, вже подали документи на введення в експлуатацію. Зокрема, йдеться про школу у Хоросткові та ЦНАП у Ланівцях. А серед тих об’єктів, які планують здати до кінця літа, - ще 5. Один із найвагоміших - школа у Підгородньому.

- Будівництво цього навчально-виховного комплексу (НВК) запланували ще у 2018 році. Тоді підготували проект, кошторис, але на цьому все й зупинилося, - розповідає чиновник. - Грошей тоді не знайшли. Тому нам згодом довелося удосконалити проект. І за рік ми фактично з нуля звели двоповерхову будівлю. Там уже завершили зовнішні роботи, підвели комунікації. Цей заклад дуже важливий для громади і стане хорошою альтернативою старій сільській школі, що вже давно не відповідає сучасним вимогам.

Нагадаємо, цей навчально-виховний комплекс розрахований на 70 дітей. Його вартість - 32,5 млн грн. Роботи у школі проводили за кошти Фонду регіонального розвитку (ДФРР) на умовах співфінансування із органом місцевого самоврядування.

- У серпні ми плануємо завершити НВК, щоб заклад могли підготувати до нового навчального року і вже із 1 вересня діти займалися у новеньких класах, - уточнює Ігор Дем’янчук. – Насправді, там вже залишилося попрацювати клінінговій компанії, а також розмістити меблі. Зауважу, що цей момент також довелося коригувати, бо меблі, що передбачалися старим проєктом, не відповідали сучасним вимогам.

Натомість Козівська школа нещодавно прославилася на всю Україну. Про цей об’єкт у селищі, що стало «столицею» громади, як приклад для усіх розповіли під час спеціальної наради, стверджує перший заступник голови. Хоча, за його ж словами, відразу було «не все гладко». Довелося робити зауваження підряднику.

- Там вже є функціональний спортивний майданчик. Облаштована смуга перешкод, інтерактивний тир для кабінету Захисту України. Оновлені кабінети фізики, біології та хімії, - розповідає він. – Звісно ж, роботи у закладі ще продовжаться. Зокрема, у напрямку благоустрою території. Це зробить школу ще привабливішою і комфортнішою для понад півтисячі школярів.

У Шумському навчально-виховному комплексі замінені вікна і виконали роботи з утеплення фасаду. Наразі підрядники оздоблюють фасад навчального закладу, додає чиновник.

- Цей об'єкт також запланували завершити до 1 вересня, - констатує Ігор Дем’янчук. - Школа буде мати не лише яскравий фасад, що приваблюватиме дітей. Там зможуть суттєво економити електроенергію в опалювальний період.

До слова, загальна вартість цього проєкту - 2,5 млн грн. Це – чималі гроші для місцевого бюджету. Напевно, сама громада таке оновлення не змогла б реалізувати.

- Усі перелічені об’єкти – це внесок у наше майбутнє, - наголошує чиновник. – Ми не можемо і не маємо права економити кошти на дітях.

Наступний амбітний проект – міст у Струсові. Він розташований на ділянці дороги Н-18 Івано-Франківськ-Бучач-Тернопіль.

- Підрядна організація працює з випередженням термінів. Нас запевнили, що 23 серпня міст у Струсові відкриють для проїзду, - уточнює чиновник. – Так, роботи навколо ще триватимуть, але проїхати транспорт зможе за звичним маршрутом, не завдаючи нікому незручностей.

Керівництво області робило все можливе, щоб перенести фінансування з кінця року на середину, а підрядник, у свою чергу, міг якнайшвидше завершити роботи. Власне, вони були – доволі складними. Будівельники використовували новітні технології та іноземний досвід.

- За проєктом, міст із балкового переробили на арковий, - каже Ігор Дем’янчук. - Влаштували три елементи труби. Конструкцію виготовляли у Польщі. Раніше такі технології в області не використовували. Приємно, що наші підрядники вже можуть похвалитися і такими успіхами.

Зауважимо, після реконструкції міст буде завширшки 9 м. Розширять там і тротуари по обидва боки дороги. Що цікаво, за виконанням робіт стежила спеціальна лабораторія. Її фахівці досліджували якість укладеного бетону навіть на окремих шарах, а не на всій товщині. Через це Ігор Дем’янчук впевнений, що оновлений міст служитиме довго.

- Проєкт «Лановецький зооботсад» також потрапив у програму «Велике будівництво», - додає він. – Там уже облаштовані пішохідні доріжки, мости, розчистили водойми, а також розробили схему озеленення.

У саду ще планують висадити саджанці канадського червонолистого клена, туї різних видів, самшит, акації та магнолії. На реалізацію проекту передбачили 11 млн грн, причому 8 млн грн надійшли із державної казни.

- Фактично на всіх об'єктах «Великого будівництва», розташованих в області, відразу встановили не менш як 4 відеокамери, щоб стежити за виконанням робіт, - розповідає Ігор Дем’янчук. – Проте тепер ми зробимо так, щоб кожен охочий зміг побачити, як тривають будівельні роботи.

Незабаром розроблять спеціальну платформу, на якій кожен охочий зможе оглянути стан виконання робіт. Причому трансляцію будуть здійснюватися цілодобово.

- Наприклад, у фойє будівлі ОДА є екран, на який ми транслюватимемо у реальному часі, що роблять майстри на об’єктах, розташованих по всій області, - додає чиновник. – Скажімо, чекають люди на отримання послуг у відділенні юстиції чи прийшли в ОДА чи облраду в інших справах. При цьому вони зможуть переглянути трансляцію і пересвідчитися у тому, що роботи тривають.

На думку Ігоря Дем’янчука, це також забезпечуватиме цілодобовий контроль за виконанням робіт підрядчиками. Мовляв, ми маємо бути впевнені, що кошти не витрачають дарма.

Фото із відкритих джерел і сторінки Тернопільська обласна державна адміністрація у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео