Віра Олександрович

Медики з Тернопільщини попросили всіх не забувати про профілактичні щеплення

Павельєва

У період поширення COVID-19 і розгортання масової вакцинації проти цієї інфекції не варто забувати про планові профілактичні щеплення.

Такі заходи вкрай необхідні для захисту від різних небезпечних інфекцій. Адже подібні недуги можна попередити лише за допомогою вакцинації, запевнили сьогодні, 6 серпня, на сторінці ДУ «Тернопільський ОЦКПХ МОЗ України» у соціальній мережі «Фейсбук».

- Вакцинація – це єдиний метод, за допомогою якого імунна система людини «навчається» боротися із збудниками інфекційних хвороб: бактеріями і вірусами, - пояснює координаторка вакцинальної кампанії Марія Павельєва. - Імунна система реагує на введену вакцину таким чином, що проти інфекції виробляється імунітет. Тому після потрапляння в організм інфекційних агентів хвороба не розвивається.

Переривання рутинної імунізації, на її думку, призведе до підвищення ймовірності спалахів вакцинокерованих інфекцій або зростання кількості випадків захворювань, яким можна запобігти звичним шляхом вакцинації.

- Це буде додатковим навантаженням на системи охорони здоров’я у країнах, які вже й так перевантажені через пандемію COVID-19, - наголошує завідувачка відділом імунопрофілактики ДУ «Тернопільський ОЦКПХ МОЗ України». – Тому раджу усім переглянути календар планових профілактичних щеплень і дотримуватися його.

Нагадаємо, на Тернопільщині нині роблять усе можливе, аби вакцинувати якомога більше краян.

Довідка. Вакцинація проти COVID-19 в Тернопільській області станом на 5 серпня. Усього щепили 3 246 особи: 1-ю дозою AstraZeneca - 4, 2-ю – 226; 1-ю дозою CoronaVac - 166, 2-ю - 341; 1-ю дозою Comirnaty від Pfizer - 545, 2-ю - 739; 1-ю дозою Moderna - 1 225. Від початку вакцинації в Тернопільській області вакцинували 136 996 осіб.

Фото зі сторінки ДУ «Тернопільський ОЦКПХ МОЗ України» у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео