Віра Олександрович

У 9-ти лікарнях на Тернопільщині пройти бронхоскопію можна безоплатно

Обстеження

На Тернопільщині можна пройти бронхоскопію безоплатно. Відповідні послуги надають у 9-ти місцевих лікарнях. Чому таке дослідження варто робити краянам, пояснили у Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ).

- Онкологічні захворювання, або рак, є другою після серцево-судинних захворювань найпоширенішою причиною смертей у світі, - наголошують медики. - Згідно з дослідженням Глобального тягаря захворювань*, у 2019 році новоутворення спричинили смерть понад 10 млн людей у світі. В Україні новоутворення входять до 5-ти основних причин смерті наших громадян. 

За даними МОЗу, найпоширеніші форми новоутворень серед чоловіків і жінок усіх вікових категорій, які мають найбільший тягар в Україні, поділяються так:

Чоловіки Жінки
1 Рак трахеї, бронхів і легень Рак молочної залози
2 Рак товстої і прямої кишки Рак товстої і прямої кишки
3 Рак шлунку Рак шлунку
4 Рак простати Рак трахеї, бронхів і легень
5 Рак підшлункової залози Рак яєчників

- Як бачимо, рак трахеї, бронхів і легень — у першій п’ятірці найпоширеніших новоутворень і серед чоловіків, і серед жінок, - наголошують медики. – Однак якщо виявити новоутворення органів дихання на ранніх стадіях, лікування буде найбільш ефективним. Цьому допоможе саме бронхоскопія. Цей метод діагностики є високоінформативним, а обстеження входить до пріоритетних медичних послуг.

Бронхоскопія – це інструментальне обстеження трахеї та бронхів, яке дає змогу взяти матеріал на дослідження і провести певні оперативні втручання. Така послуга цілком безоплатна для пацієнтів із направленням від сімейного чи лікуючого лікаря. До послуги включили: - консультацію лікаря перед дослідженням для виявлення протипоказань та інших аспектів, аналіз попередніх досліджень; - видачу направлення пацієнту на проведення рентгенологічного дослідження органів грудної порожнини для планування об’єму маніпуляції (у разі, якщо пацієнт не має вже зробленого рентгену); - діагностичну бронхоскопію для огляду дихальних шляхів без або із ендоскопічною маніпуляцією; - забір матеріалу для гістологічного дослідження; - оцінювання структури гортані, трахеї та бронхів, вигляду слизової тощо; - анестезію та анестезіологічний моніторинг; - аналіз та опис результатів.

До слова, для обстеження пацієнт може обрати будь-яку лікарню, яка має договір із НСЗУ на надання амбулаторних пріоритетних послуг. На Тернопільщині лікарень, які можуть здійснювати безоплатну бронхоскопію — аж 9.

Назва місця надання послуг/медзакладу Адреса
КНП «Заліщицька центральна міська лікарня» Заліщицької міської ради м. Заліщики, вул. Ст. Бандери, буд. 86
КНП «Зборівська лікарня» Зборівської міської ради м. Зборів, вул. Б. Хмельницького, буд. 17
КНП «Лановецька міська лікарня» Лановецької міської ради м. Ланівці, вул. Т. Шевченка, буд. 30
КНП «Теребовлянська міська лікарня» Теребовлянської міської ради м. Теребовля, вул. Січових Стрільців, буд. 25
КНП «Шумська міська лікарня» Шумської міської ради м. Шумськ, вул. Енергетична, буд. 1
КНП «Тернопільський обласний клінічний онкодиспансер» Тернопільської облради м. Тернопіль, вул. Р. Купчинського, буд. 8
КНП «Тернопільська університетська лікарня» Тернопільської обласної ради м. Тернопіль, вул. Клінічна, буд. 1
КНП «Тернопільський регіональний фтизіопульмонологічний медичний центр» Тернопільської обласної ради Тернопільський р-н, с. Великі Гаї, вул. Підлісна, буд. 26-А
КНП «Тернопільська комунальна міська лікарня №2» м. Тернопіль, вул. Р. Купчинського, буд. 14

Довідка. Міжнародне дослідження тягаря хвороб (Global Burden of Disease — GBD) вимірює тягар проблем здоров’я серед населення в 195 країнах, включно із Україною. Це найповніше порівняльне дослідження з питань охорони здоров’я, що охоплює 286 причин смерті, 369 захворювань та травм і 87 факторів ризику у 204 країнах і територіях, починаючи із 1990 р.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео