Олеся Поліщук

На Тернопільщині добігає завершення лемківський фестиваль (фоторепортаж)

233060357_3032659107010330_2817428762521957770_n

Сьогодні в урочищі Бичова, що поблизу Монастириська, добігає завершення дводенний XXII Міжнародний фестиваль «Дзвони Лемківщини».

Як розповів редакції «Терену» голова організаційного комітету фестивалю Олександр Венгринович, цього року захід об’єднав українців із Львівської, Київської, Харківської, Івано-Франківської, Хмельницької та Житомирської областей. Приїхали також гості з-за кордону.

- Минулого року, через пандемію коронавірусу, «Дзвони Лемківщини» відбувалися онлайн. Ми дуже раді, що цього нам вдалося зібратися разом. Для лемків цей фестиваль одне з найбільших свят. Ми називаємо його лемківським Великоднем.

На фестиваль приїхали представники влади, духовенство, учасники громадських організацій та члени політичних партій.

Народні умільці розгорнули містечко виробів. Тут родавали мед, кераміку, вироби з дерева, лози та бісеру. А найбільше привезли на фестиваль вишиванок.

На окремій локації готували різноманітні страви, зокрема, й лемківської кухні.

Організатори підготували низку майстер-класів. На фестивалі вчили як правильно зав’язувати лемківські хустки, молоти зерно та молотити ціпом збіжжя.

Біля великої варти розгорнули кілька тематичних фотозон.

Професійні та аматорські колективи дали великий концерт, який присвятили лемківській культурі. Хедлайнерами фестивалю стали гурти Скай та Rock-H.

Також тут провели дефіле, на якому продемонстрували жіночі костюми, які передав музейному комплексу «Лемківське село» американець з лемківським корінням Василь Джула.

Цьогорічний фестиваль був характерний ще й тим, що на ньому збирали підписи, аби ініціювати об'єктивну політичну і правову оцінку насильного переселення у 1944-51 рр. українського населення з території сучасної Польщі як депортації за національною ознакою та надати постраждалим статус депортованих осіб.

За словами Олександра Венгриновича, у перший день Міжнародний фестиваль «Дзвони Лемківщини» відвідало понад 10 тисяч осіб.

Фото з групи «Лемки України»

Вибір читачів за тиждень

Відео