Орест Сарматський

Гончарну майстерню трипільців відтворить підземний музей на Тернопільщині

2 (Copy)

У єдиному в світі підземному музеї трипільської культури, розташованому у печері Вертеба на Тернопільщині, облаштують гончарну майстерню трипільців.

Про це повідомляє Укрінформ.

- У печері вже є кілька експозицій із фігурами трипільців, що відкривають перед туристами, відвідувачами нашого підземного музею окремі характерні побутові епізоди з тодішнього їхнього життя. Завдяки підтримці Українського культурного фонду вирішили доповнити такі реконструйовані сценки ще кількома локаціями.

Фактично, йдеться про переекспозицію двох експозиційних ділянок – «Побут та життя трипільців» та «Трипільське хліборобство», наповнення їх певними матеріалами та об’єктами побуту. Також створимо нову експозиційну сцену – «Гончарна майстерня трипільського майстра», - розповів кореспонденту агентства координатор проєкту, науковець, археолог Михайло Сохацький.

За його словами, у рамках проєкту передбачається розмістити інформацію про спосіб ведення землеробства трипільцями, автентичні артефакти, назви злаків, що вирощували давні люди, текстові пояснення про трипільський різновид посуду для зберігання зерна, процес виготовлення муки та випікання хліба. Окрім цього, на інформаційному стенді в новій експозиції «Гончарна майстерня трипільського майстра» розміщуватиметься інформація про технологію виготовлення ліпного трипільського посуду, способи його декорування та про функціональне призначення окремих груп посуду. Також невдовзі біля входу до печери-музею з’явиться інформаційний щит, що міститиме загальну інформацію про пам’ятку трипільської культури – печеру Вертеба. У рамках проекту встановлять інформаційно-тематичну скульптурну композицію, як пам’ятний знак про перші дослідження трипільської культури на території сучасної України у 1884 році.

Нагадаємо, на території Тернопільської області, біля села Більче-Золоте знаходиться печера Вертеба - визначна пам’ятка історії та археології, що вже понад 100 років привертає інтерес фахівців археологічної науки. Серед пам’яток трипільської культури печері Вертеба належить унікальне місце. Одна з найбільших археологічних колекцій трипільської культури, відомих сьогодні науці, походить саме з цієї пам’ятки. Зараз підготовлені документи на внесення пам’ятки до попереднього списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Раніше повідомлялося, що починаючи з 1996 р. експедицією Борщівського краєзнавчого музею, під керівництвом його директора Михайла Сохацького, здійснюються комплексні дослідження як самої пам’ятки, так і прилеглої до неї території. З 2005 р. тут проводяться активні антропологічні та генетичні дослідження. Отримані під час розкопок матеріали, а також природний формат пам’ятки дозволили створити тут у 2004 році підземний музей трипільської культури і включити його в туристичні маршрути.

На даний час цей музей функціонує, як структурний підрозділ Борщівського обласного краєзнавчого музею. Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео