Олеся Поліщук

У Кременеці стурбовані долею Кременецької обласної гуманітарно-педагогічної академії

6ca7ef304a306dcc70e8caa0e898add0

У Кременці відбулося спільне засідання ректорату Кременецької обласної гуманітарно-педагогічної академії ім. Тараса Шевченка, керівництва Кременецької міської ради та представників політичних фракцій і груп.

На порядку денному було одне питання - обговорення проєкту рішення №261 другої сесії Тернопільської обласної ради сьомого скликання «Про надання згоди на передачу Кременецької обласної гуманітарно-педагогічної академії ім. Тараса Шевченка із спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області до державної власності».

- Беручи до уваги одностайну позицію трудового колективу Академії, дійшли висновку: Проєкт рішення №261 «Про надання згоди на передачу Кременецької обласної гуманітарно-педагогічної академії ім. Тараса Шевченка із спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області до державної власності» суперечить державній політиці України в галузі освіти, розвитку територій, Стратегії розвитку вищої освіти в Україні на 2021-2031 рр., а також інтересам територіальних громад Тернопільської області, - йдеться у зверненні учасників спільного засідання.

На їхню думку, це рішення неминуче призведе до ліквідації Академії, а також спричинить гуманітарну катастрофу на території Кременецької міської територіальної громади та міста Кременець, де Академія є містоутворюючим закладом.

- Загальний бюджет міста Кременця становить 150 млн. грн., а сама Академія формує фінансовий потік близько 80 млн. грн.. Із 4.5 тис. осіб, працюючих у Кременці, близько 1400 прямо чи опосередковано отримують дохід завдяки Академії, - стверджують автори документу.

На їх думку, реальним є проєкт утворення у 2021-2022 рр. на базі Академії філії Варшавського університету, як передумови утворення у 2025-2026 рр. Українсько-Польсько-Литовського освітнього закладу у складі Академії, Варшавського і Вільнюського університетів. Враховуючи це, учасники спільного засідання закликають зняти з розгляду сесії Тернопільської обласної ради проєкт рішення №261, а також надати Кременецькій обласній гуманітарно-педагогічній академії ім. Тараса Шевченка і Кременецькій міській раді допомогу у справі утворення Кременецького інституту Варшавського університету, а на другому етапі (орієнтовно 2025-2026 рр.) - спільного Українсько-Польсько-Литовського освітньо-наукового консорціуму.

Фото Кременецької міської ради

Вибір читачів за тиждень

Відео