Орест Сарматський

В Україні виростили найбільші в світі ягоди жимолості (Агроновини)

1301 (Copy)

Рекордну за розміром ягоду жимолості було отримано на випробувальній ділянці ТОВ «ФруТек», що у Вінницькій області, на новому сорті канадійської селекції Бореал Б’юті.

Вага найбільшої ягоди склала рекордних 6,57 г. Про це повідомляється на сторінці компанії «ФруТек» у Фейсбук. За інформацією селекціонера сорту, пана Роберта Борса, в умовах штату Саскачеван, Канада (де було створено Бореал Б’юті), середня вага ягоди цього сорту складає 2,6 г, а максимальна вага окремих плодів може досягати до 3,7 г. Пан Борс був дійсно вражений результатом, який вдалося досянути в Україні. У «ФруТек» зазначають, що сорт Бореал Бюті вирізняється не лише розміром плодів та формою ягоди (завдяки якій він, до речі, отримав свою назву), цей сорт також є найбільш урожайним з більш ніж 25+ сортів різних селекційних програм, які випробовуються на дослідній ділянці компанії. За результатами досліджень Інституту Садівництва НААН України жимолость вирізняється найвищим вмістом антиоксидантів серед усіх ягідних культур, які, наразі, вирощуються комерційно. Так, вміст фенольних сполук у плодах сорту Бореал Б’юті становив 887 мг/100 г (для порівняння: у популярній наразі лохині зазвичай міститься, в залежності від сорту та умов вирощування, від 250-400 до 600 мг/100 г поліфенолів)

Джерело: https://agronews.ua

Стало відомо, коли очікувати підвищення цін на продукти

1302 (Copy)
1302 (Copy)

Витрати на житло, продукти харчування та пальне: стрімкий ріст цін по основних статтях видатків домогосподарств очікується вже у найближчі місяці. Невеликий літній перепочинок, коли ціни на основні товари та послуги залишалися більш-менш стабільними, закінчується. Експерти прогнозують, що осінь стане періодом нових розчарувань, коли невпинно дорожчатиме комуналка, продукти та транспортні витрати. Поки українці насолоджуються порівняно низькими цінами на сезонні продукти – овочі та фрукти – несезонні складові споживчого кошику щодня додають у вартості. Найбільшими рекорсменами вважають олію та цукор. Так, наприклад, соняшникова олія цьогоріч, за даними Держстату, здорожчала аж на 80%. Але по завершенні літа до лідерів підтягнуться й інші продукти.

Джерело: https://agronews.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео