Орест Сарматський

У вересні свинина подорожчає – квоти на імпорт майже вичерпані (Агроновини)

1401 (Copy)

Упродовж останніх двох місяців обсяги свинини, імпортованої в Україну, зростали. 

Завозять цей вид м’яса до України переважно з країн Євросоюзу. Утім, вже 82% імпортних квот на 2021 рік використано. Після того як всі квоти будуть вичерпані, на свинину, завезену з ЄС, будуть накладатися мита у повному обсязі, тому продукт подорожчає. Внаслідок цього можуть зрости ціни й на свинину внутрішнього виробництва.

Усього без мит в Україну можуть імпортувати 20 тис. тонн свинини. За 7 місяців було ввезено 16,4 тис. тонн цього виду м’яса. Лише за липень імпортували 3,7 тис. тонн.

Взуття із фруктів: як ананас став сировиною для виготовлення кросівок

Нові тренди харчування та способу життя, такі як вегетаріанство та веганство, змінюють не лише ринок харчових продуктів, а й ринок одягу, взуття та аксесуарів, адже захисник тварин не буде одягати хутро чи натуральну шкіру. 

Утім, попит на якісні матеріали для пошиття залишається високим, тому компанії шукають рослинні альтернативи ті й же шкірі. Наприклад, філіппінська компанія Dole разом з британським стартапом Ananas Anam виготовляє взуття та аксесуари з ананасів.

Компанії створили замінник шкіри – Piatex. Його вже використовують для виготовлення кросівок такі відомі бренди, як Nike, Hugo Boss, H&M та ін., пише EastFruit. Piatex виготовляють з листя ананасів, які розділяють на волокна та висушують. Потім з волокон утворюють сітку, яка є основою для екологічно чистої тканини.

Під час виробництва 1 квадратного метра тканини з ананаса, виділяється на 8 кілограмів СО2 менше, ніж під час виготовлення сировини для пошиття з матеріалів тваринного походження.

З рослин можна виготовляти екологічні замінники матеріалів для виготовлення не лише взуття, а й посуду. 

Так, американський винахідник Томас Адейр пропонує виготовляти соломинки для напоїв з огірків. Наразі засновник стартапу рекламує свій винахід та на краудфандинговій платформі збирає кошти для запуску масового виробництва. 

Огіркова соломинка не тільки корисна для навколишнього середовища, але і може бути чудовим перекусом після того, як споживач вип’є напій, адже вона їстівна.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео