Орест Сарматський

Загадку скульптури святого Флоріана на Тернопільщині намагаються розгадати сучасники

Заставка05 (Copy)

Однією з візитівок Микулинецької громади є скульптура святого Флоріана.

Вона згадується в багатьох туристичних путівниках, пише у Facebook Андрій Капуста.

- Скульптура дійсно цікава та загадкова. От хоча б прочитайте написи польською на її п'єдесталі: «Та фігура поставлена року 1797. Відновлена року 1863. Перенесена і відновлена року 1909». Така собі коротка історія пам'ятника. Проте, в цьому написі криється загадка. Здавалось би, все зрозуміло - скульптуру встановили в центрі Микулинець в 1797 році. Святий Флоріан, як покровитель пожежників, покликаний був оберігати Микулинці від пожеж. Часто він «справлявся» із своєю функцією, але бувало, що ні... Як в 1903 році, коли грандіозна пожежа практично знищила містечко, - пише автор допису.

Потім, в 1863 році Флоріана «підрехтували», а в 1909 році перенесли на нове місце та знову відновили. Під «новим місцем» вважалось перехрестя сучасних вулиць Лесі Українки та Надрічної, де він стоїть і зараз. А як же ж інакше - раніше «фігура» стояла в центрі, тепер - на периферії. Все зрозуміло - якщо її перенесено на нове місце в 1909 році, то цим місцем є лише перехрестя згаданих вулиць.

Проте, не все так просто, як виглядає на перший погляд... А ось чому. Погляньте на фото - тут Флоріан стоїть в центрі Микулинець. Але фото зроблено не до 1909 року, а пізніше! Тому що на фоні Флоріана «позує» військовий броньовик, яких ще не існувало в 1909 році. Старе фото зроблено в часи І Світової війни (1914-1918 рр.). То як так - в 1909 році Флоріана не перенесли на перехрестя вулиць Українки та Надрічної? Виглядає, що так. То куди було перенесено Св. Флоріана в 1909 році? Відповідь проста - якщо пам'ятник в 1914-1918 роках стоїть в центрі Микулинець, то перенесено його було сюди - в центр містечка. А звідки його було перенесено? Відповіді немає.

Проте, можна припустити, що Флоріан, перенесений в 1909 році, на новому місці довго не простояв. Згодом, його було знову «переселено» туди, де він стоїть і зараз. Але свіжого напису вже не робили, аби не була плутанина на постаменті.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео