Орест Сарматський

Зібрати собі сніданок на городі та подоїти козу можна в ресторані на Одещині (Агроновини)

1601 (Copy)

Пообідати на березі моря, спробувати сеанс козотерапії, покуштувати бринзу та домашні яйця, сфотографуватися у лавандовому полі та багато інших розваг для любителів зеленого туризму пропонують фермери на Одещині.

У господарстві “Кози та Матроси”, що розташоване в селі Миколаївка, відвідувачам навіть пропонують доїти кіз та безкоштовно фотографуватися з тваринами. Локації для фото з козами достатньо цікаві – солома, квіти, костюми. Для тварин цікаве спілкування з відвідувачами ферми. За словами власників, кожна коза – індивідуальність.

- Ось, наприклад, Сніжана залюбки слухає музику, а улюблене заняття Свєтки — приміряти костюми та фотографуватись. Ванесса навпаки — інтроверт. Цінує час, проведений наодинці, насолоджуючись заходами сонця та краєвидами, що відкриваються з ферм, – йдеться на сторінці господарства у Facebook.

Також на території ферми діє кемпінг з цікавими локаціями, де можна не лише відпочити, а й зробити гарні фото для соціальних мереж. За бажанням туристам пропонують взяти участь у приготуванні їжі з домашніх продуктів чи зібрати овочі.

- Уявіть, як ви прокидаєтесь під перших півнів, виходите з глемпінгу в лавандове поле та насолоджуєтесь сніданком з домашніх овочів, скремблом з яєць наших курей та бринзою з молока наших кіз, – говорять власники господарства.

Також на фермі можна відвідати маслоробню і ознайомитись з процесом виробництва вершкового масла, а також купити овочі, ягоди та фрукти.

Джерело: https://www.seeds.org.ua

Нашестя іспанських шкідників: руді слимаки знищують урожай на Львівщині

Уже кілька років поспіль городи селян з Львівщини (Винники, Дрогобич, Містки та ін.) атакують руді іспанські слимаки. Шкідники їдять овочі та потрапляють навіть у погреби.

1602 (Copy)
1602 (Copy)

Власники господарств не знають як впоратися з черевоногими. Руді слимаки всеїдні – для харчування їм підійде будь-яка городина. Також шкідник досить швидко розмножується.

- Слимак поїдає практично всі зелені частини рослини, зокрема, городніх, квіткових рослин. У Львівській області є цілі поля, які страждають від цього шкідника. На великих площах боротися зі слимаком складно, оскільки вартість засобів захисту буде достатньо високою, – зазначає голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Львівщини Ярослав Кардаш.

Наразі в Україні немає жодного офіційно зареєстрованого препарату для боротьби з такими слимаками. Селяни просто збирають їх. Подекуди – навіть відрами. Утім, є ефективніші способи боротьби зі шкідником, говорить Ярослав Лободзець, начальник відділу Управління Держпродспоживслужби у Львівській області.

- Позбавитися рудих слимаків можна, обприскуючи їх нашатирним спиртом. Варто розводити 100 – 150 грамів цього спирту на 10 літрів води. Коли цей розчин потрапляє на шкідників, вони гинуть. Також хорошим засобом для боротьби з рудими слимаками є порошок гірчиці, або мелений перець. Для тих, у кого земельна ділянка невелика, раджу обкопати її по периметру, утворивши невелику канаву, зробити суміш вапна та гірчиці і насипати в канавку. Слимаки не зможуть перелізти через цей бар’єр, – говорить фахівець.

Джерело: https://www.seeds.org.uа

Вибір читачів за тиждень

Відео