Орест Сарматський

На Тернопільщині скульптор, народний художник України увічнив ім’я козацького полковника-дипломата

_ORL0261 (Copy)

Відомий тернопільський скульптор, народний художник України Роман Вільгушинський завершив створення пам’ятної дошки козацькому полковнику Кіндрату Бурлаю (Бурляю).

IMG_5562 (Copy)
IMG_5562 (Copy)

Напередодні скульптор із помічниками розпочав монтажні роботи із прикріплення дошки на одній із оборонних стін Збаразького замку, де влітку 1649 року полковник Бурлай брав участь у боях проти польської шляхти. Пам’ятну дошку встановлюють поруч із іншим пам’ятним знаком – меморіальною дошкою козацькому ватажу Нестору Морозенку, який загинув під час одного із боїв під Збаражем.

Заставка01 (Copy)
Заставка01 (Copy)

_ORL0263 (Copy)
_ORL0263 (Copy)

А щодо дошки герою національної революції 1648-1676 років полковнику Війська Запороького Кіндарту Бурлаю, то її урочисто відкриватимуть завтра об 11 годині біля однієї із стін Збаразького замку.

IMG_5575 (Copy)
IMG_5575 (Copy)

Довідково. Кіндрат Бурлай - гадяцький полковник,У 1648–49 роках один із найближчих сподвижників Б.Хмельницького. Очевидно, брав участь у козацькому поході 1624 р. на Сіноп (Туреччина). У липні 1640 очолював один із морських походів донських козаків. Належав до числа тих осіб, які відправилися на Запорожжя разом із Б.Хмельницьким. У лютому 1648 очолив посольство до перекопського бея Тугай-бея. Досягнув домовленості про спільну боротьбу проти шляхетської Польщі. Очолював свій полк у Збаразькій облозі 1649. Припускають, що був тяжко поранений. 1653 разом із Мужиловським очолював українське посольство до Москви для ведення переговорів щодо укладення між Україною та Російською державою військового союзу у війні проти Польщі. Незважаючи на відповідні повноваження від гетьмана, до Швеції посольство пропущено не було. У 1655 році Богдан Хмельницький доручив Бурлаю бути його повноважним послом та супроводжувати до Швеції мандрівного абата Данила. Проте Москва знову не пропустила українських дипломатів. Документів про дальшу діяльність Бурлая не виявлено. Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео