Орест Сарматський

Іван Марчук забрав свої картини, подаровані музею у рідному селі на Тернопільщині

239969480_1455033144881127_187844221457721189_n (Copy)

Народний художник України Іван Марчук із забрав усі свої картини, які колись подарував музею на його честь у рідному селі Москалівка.

Про це Фейсбуці повідомляє Лановецька міська рада.

- 18 серпня 2021 року відомий український художник, геній сучасності Іван Марчук забрав свої картини із єдиного музею, створеного в його честь, що знаходиться у Москалівській початковій школі. Колись маестро подарував їх сільському музею свого рідного села, але, на превеликий жаль, ми змушені були попрощатися з ними, - йдеться у дописі.

Також повідомляється, що Лановецька міська рада не забороняла Івану Марчуку забирати твори мистецтва, автором яких він є. Та це право має лише він.

- Однак, у відсутності Івана Марчука, двоє осіб вандальними способами стали зривати оригінали картин зі стін та обгортати їх у будівельну плівку (за правилами перевезення витворів мистецтва це не припустимо). Прохання представити документи, що посвідчують їх особу чи надають їм право вчиняти дані дії, вони ігнорували. У відповідь на це викликано поліцію, так як на вмовляння врегулювати питання цивілізованим шляхом сипалися лише погрози, - додається у повідомленні. 

Зазначається, що після приїзду правоохоронців до музею приїхав і сам Іван Марчук, який висловив бажання забрати картини до Києва. За словами художника, його творами повинен милуватися весь світ, а не тільки сільські мешканці.

Представники Лановецької міської ради склали акт про передачу Івану Марчуку 41 полотно, 9 картин, виконаних у стилі графіки та 2 керамічні вироби.

Як повідомляв «Терен», Президент України Володимир Зеленський підписав Указ «Про створення музейно-культурного центру сучасного мистецтва Івана Марчука». Таким чином Глава держави підтримав ініціативу представників творчої спільноти щодо створення у місті Києві музейно-культурного центру сучасного мистецтва, де будуть представлені роботи відомого художника.

Днями Іван Марчук отримав звання – почесний громадянин Лановецької міської територіальної громади.

Довідково. Іван Марчук – лауреат Національної премії України імені Т. Г. Шевченка, член наукової ради Міжнародної академії сучасного мистецтва в Римі. Народився у селі Москалівка на Тернопільщині.

У радянські часи довго не міг офіційно виставляти свої твори та зазнавав утисків і переслідувань з боку КДБ. У 1989-2001 роках мешкав у Австралії, Канаді та США. У 2007-му потрапив до рейтингу «100 геніїв сучасності» британської газети The Daily Telegraph. Доробок митця налічує близько 5 тисяч творів, він презентував понад 150 персональних і близько 50 колективних виставок. Його полотна цінують вітчизняні та іноземні колекціонери. Зокрема, у 2020 році картина Івана Марчука «Човни цвітом поросли» була продана за 56 тисяч доларів. А пейзаж «Золота ніч» цьогоріч проданий на аукціоні за 96,8 тисяч доларів.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео