Орест Сарматський

Давні пістолі та рушниці поповнили експозицію замку на Тернопільщині (фото)

Заставка01 (Copy)

Оновлену експозицію характерних зразків давньої зброї відкрили у Збаразькому замку.

01 (Copy)
01 (Copy)

- Оновити колекцію давнього зброярства вдалося завдяки співпраці Національного заповідника «Замки Тернопілля» з Музеєм етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України у Львові, звідки передали й передали нам зразки зброї для експонування. Усього – в експозиції можна роздивитися 74 пістолі та рушниці XVIII – XIX століть з ударно-кремінними та ударно-капсульними замками. На терени України вони потрапляла як з-за кордону або ж виготовлялася у зброярнях Львова чи Києва, - розповіла кореспонденту «Терену» наукова співробітниця фондового відділу Національного заповідника «Замки Тернопілля», куди входить Збаразький замок, Наталія Адамович.

02 (Copy)
02 (Copy)

За її словами, частину нової експозиції, яку відкрили сьогодні, складає зброя з Гуцульщини, оздоблена характерними для цього регіону орнаментами.

03 (Copy)
03 (Copy)

04 (Copy)
04 (Copy)

05 (Copy)
05 (Copy)

У цілому ж, у казематах Збаразького замку, де зберігається колекція давньої зброї, можна побачити оригінали та точні копії військового обмундирування, шаблі, рапіри, алебарди, козацькі гармати, арбалети, обладунки лицарів.

06 (Copy)
06 (Copy)

07 (Copy)
07 (Copy)

Значну частину зразків колекції виготовили зброярі з майстерні Львівського музею «Арсенал».

11 (Copy)
11 (Copy)

12 (Copy)
12 (Copy)

13 (Copy)
13 (Copy)

08 (Copy)
08 (Copy)

Серед чисельних експонатів, багатьох екскурсантів своїми розмірами і красою вражає півтораметровий меч XVI ст. вагою у 5 кг. Його лезо має хвилясту форму, що символізує промінь сонця. Його так і називають – «пломеніючий меч», який потрібно тримати двома руками.

11 (Copy)
11 (Copy)

12 (Copy)
12 (Copy)

В експозиції є і оригінальні дула кремнієвих рушниць, гарматні ядра, знайдені під час розкопок біля мурів Збаразького замку, де у XVII ст.. точилися бої козацького війська Богдана Хмельницького проти  польської шляхти.

16 (Copy)
16 (Copy)

14 (Copy)
14 (Copy)

15 (Copy)
15 (Copy)

Нагадаємо, до Національного заповідника «Замки Тернопілля», крім архітектурного комплексу Збаразького замку входять церква Преображення Господнього 1600 року, ансамбль споруд монастиря ордену отців Бернардинів та ще 10 замків у Тернопільській області.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео