Орест Сарматський

Дині подорожчали на третину, але це ненадовго (Агроновини)

2601 (Copy)

Сезон збору дині в Україні вже наполовину завершився.

Через зменшення пропозиції ціна на продукт в Україні помітно зросла. Наразі з полів його реалізують за ціною від 4 до 8 грн за кілограм. Утім, попереду збір баштанних пізніх сортів, тому, найбільш імовірно, що ціни зменшаться вже найближчим часом. Так у південних регіонах України закупівельні ціни на диню цього тижня зросли на 33%. Така ситуація на ринку склалась через закінчення збору ранніх сортів. Також якість і товарний вигляд частини урожаю незадовільні через погіршення погодних умов. Такі дині не йдуть на продаж. Через сукупність цих факторів пропозиція зменшилась. Утім, невдовзі стартує збір баштанних пізніх сортів, тому очікується зменшення котирувань. Якщо порівнювати нинішні ціни на дині з показниками минулого року, то вони зросли на 23%. Це пояснюється тим, що 2021 рік був загалом не досить вдалим для баштанних культур. Так, наприклад, кавуни місцями пересаджували кілька разів.

Джерело: https://www.seeds.org.ua

Круте піке. Чому ціни на найдорожчу ягоду знижуються

2602 (Copy)
2602 (Copy)

Великий вал продукції, низька якість і відсутність діалогу між виробниками призвели до стрімкого зниження цін на лохину. Незважаючи на складні погодні умови (в цьому сезоні була затримка дозрівання ранніх сортів), врожайність лохини вище, ніж в минулому році, а ось ціна реалізації - нижче. Про це AgroPortal.ua розповів глава СПК «Ліга Агро» (Київська обл.) Олександр Стогній.

- У цьому році був великий обвал цін: стартували з 300 грн / кг, впали до 100 грн і нижче. До того ж зіткнулися з технічними проблемами, тому були змушені віддавати ягоду на заморозку , - пояснив виробник.

Стрімке падіння ціни він пояснює декількома факторами: збільшенням пропозиції, низькою купівельною спроможністю українців і спекуляціями оптових покупців. Культура споживання ягід зростає, покупці розуміють, що можна дочекатися більш низької вартості.

- У цьому році дорогу ягоду просто не купували, тому ціни неминуче впали. Тільки вони почали вирівнюватися, відбулося ще одне падіння: багато оптових компаній вирішили скористатися низькими цінами і заклали ягоди на зберігання в холодильник. Однак, ймовірно, щось пішло не так, якість ягоди не виправдало витрат, тому зараз ціна знову нижче 100 грн., - розповідає Олександр Стогній.

Крім того, багато садівники необдумано роблять ставку на суперранні сорти. Адже немає сенсу збирати по 10 т ягоди, яка буде коштувати 300 грн / кг, такий обсяг неможливо продати. Про регулювання ринку мова не йде, між виробниками лохини діалог практично відсутня. Джерело: https://agroportal.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео