Тернополянам на замітку: які фактори можуть збільшити ризик розвитку захворювання периферичних артерій

43243

Якщо ж ви відчуваєте періодичне оніміння в ногах, легке поколювання та судоми  – це свідчить про ознаки серйозних захворювань судин та артерій.

У попередніх публікаціях ми розповідали про захворювання периферичних судин, причини їх появи, стадії захворювання і передумови ЗПА, а сьогодні поговоримо про основні фактори ризику розвитку атеросклерозу і ЗПА.

До них відносяться:

- Високий рівень цукру в крові. Цукровий діабет призводить до збільшення ризику ЗПА в 2-4 рази. Ризик розвитку ЗПА пропорційний ступеню тяжкості та тривалості діабету.

- Порушення обміну речовин через ожиріння і, як наслідок, високий рівень холестерину в крові.

- Високий кров’яний тиск – артеріальна гіпертонія або підвищений кров’яний тиск можуть збільшити ризик розвитку ЗПА. Високий кров’яний тиск збільшує ризик переміжної кульгавості, найбільш поширеного симптому ЗПА.

- Куріння – вживання тютюну в будь-якій формі є найважливішим фактором ризику захворювання периферичних артерій на міжнародному рівні. Курці мають до 10 разів збільшений ризик ЗПА в зв’язку доза-реакція. Більше 80-90% пацієнтів з ЗПА є нинішніми або колишніми курцями.

ЗПА в два рази частіше зустрічається у чоловіків, ніж у жінок. Також відіграє роль вік, спадковість, неправильне харчування (наприклад, надмірне вживання жирів, м’яса і недостатнє – овочів і фруктів), зайва вага (ожиріння), відсутність руху і фізичних навантажень.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео