Олеся Поліщук

Реконструкція бою, та фестиваль пісні: Тернопільщина вшановує 105-у річницю битви січових стрільців під Лисонею

240934978_1748542865533412_2944458156804749296_n (1) (1)

105-ій річниці боїв українських січових стрільців біля Бережан присвятять Всеукраїнський фестиваль стрілецької, повстанської та сучасної військово-патріотичної пісні «Дзвони Лисоні».

- Проведуть його на горі Лисоня 5 вересня 2021 року, - повідомили у відділі культури, туризму та релігій Бережанської міської ради.

Розпочнеться фестиваль о 12 годині панахидою за полеглими. Після цього запланований показ реконструкції бою та фестивальна програма за участю колективів та солістів художньої самодіяльності Тернопільської, Івано-Франківської, Львівської областей.

О 15 годині почнеться концертна програма за участю народної артистки України Лесі Горової, заслуженого артиста України Володимира Вермінського, вокального квартету «Акорд» Тернопільської обласної державної філармонії, гуртів «Полюс» (м. Івано-Франківськ), «Новимний кудень» (м. Тернопіль) та Піаніста Майдану (Piano Extremist).

Впродовж дня на фестивальній території діятиме ярмарок підприємців, польова кухня, виставка-інсталяція з фонду Бережанського краєзнавчого музею, пересувна виставка зброї. Бої за гору Лисоня - запеклі бої між російською армією з одного боку та полком українських січових стрільців і австро-угорськими бойовими загонами — з іншого, що відбулись у серпні-вересні 1916 року. У ході битви полк УСС втратив більшість свого складу, проте виконав своє завдання - зупинив наступ російських військ на Бережани, завдавши їм важких втрат.

Фото відділу культури, туризму та релігій Бережанської міської ради

Вибір читачів за тиждень

Відео