Орест Сарматський

Репринтне видання Євангелія з Тернопільщини подарували Пересопниці

1630578821-867

Культурно-археологічний центр «Переспониця» поповнився репринтом стародруку Євангелія Бучацького.

Його передало керівництво Рівненської обласної ради з нагоди 460-річчя відзначення Пересопницького Євангеліє, повідомляє пресслужби облради.

- Бучацьке Євангеліє — рукописна книга-пам'ятка XIII ст., написана на пергаменті старослов'янською мовою, кириличним уставом на Волині в монастирі. Видатна пам’ятка української мови та мистецтва. Нині оригінал рукописної книги зберігається в Національному музеї у Львові, - йдеться у повідомленні.

Зазначимо, що пам'ятка, хоч і називається «Євангеліє Бучацьке», тобто галицьке, створювалася на Волині. У ньому - 210 орнаментів.

Це особлива книга, в якій зібрано уривки Святої Євангелії на всі 365 днів року. Створена вона для читання у храмах Волині. Потім книга потрапила у монастир у Бучач на Тернопільщині, де зберігалася приблизно з кінця ХVІ століття до 1888 року. Звідти її було передано до Львова, у сховище Національного музею, створеного митрополитом Андреєм Шептицьким, де вона зберігається дотепер. За вагомістю текстів й оформлення Євангеліє посідає одне з перших місць серед українських рукописів.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео