Дарія Шевченко

Ділами любіть Україну свою: жителі Тернопільщини долучились до масштабної акції, приуроченої 30-ій річниці Незалежності України (фоторепортаж)

збаразька

З нагоди 30-ї річниці Дня Незалежності України представники команди Івана Чайківського провели масштабні патріотичні акції «Ділами любіть Україну свою» та «Без минулого немає майбутнього» у Тернопільській області. Мешканці прибирали могили Героїв, зібрали сміття, провели благоустрій території. Зокрема, Ірина Гулька разом з сином Валентином зібрали сміття в лісі поблизу гори Юрчинських у місті Чорткові, де щороку 23 серпня піднімають Державний прапор України.

- Вирішили прикластися таким чином до відзначення величного свята – 30-річчя незалежності України. Ми всі добре розуміємо, що відбувається глобальне засмічення нашої планети різного роду сміттям і відходами, які згубно впливають на екологію. Через це недбальство та байдужість страждають легені нашої планети і все людство в цілому. Всі разом ми засуджуємо вчинки людей, але несвідомих треба вчити любити і шанувати природу, зокрема, й своїм прикладом. Пам’ятаймо, що поважне, бережливе ставлення до природи – одне з правил поведінки цивілізованої і культурної людини. Тож не засмічуймо ліс – будьмо людьми,- сказала Ірина Гулька.

Pasted into Ділами любіть Україну свою жителі Тернопільщини долучились до масштабної акції, приуроченій 30-ій річниці Незалежності України (фоторепортаж)
Pasted into Ділами любіть Україну свою жителі Тернопільщини долучились до масштабної акції, приуроченій 30-ій річниці Незалежності України (фоторепортаж)

Pasted into Ділами любіть Україну свою жителі Тернопільщини долучились до масштабної акції, приуроченій 30-ій річниці Незалежності України (фоторепортаж)
Pasted into Ділами любіть Україну свою жителі Тернопільщини долучились до масштабної акції, приуроченій 30-ій річниці Незалежності України (фоторепортаж)

У Збаразькій громаді кожен знає відомого розповідача Антіна Грицуняка з села Чернихівці. Заможний господар, неписьменний. Ставши війтом, доклав зусиль для подолання безладу в селі (пияцтва, злодійства, безгосподарності). У 1880-ому брав участь у першому руському вічі у Львові. Симпатик Русько-української радикальної партії з 1890-х років, виступав на мітингах партії у Збаражі, селах повіту, Тернополі, Львові. Двічі приїжджав до Львова на з'їзди. Гостював у Івана Франка у 1895 році. Писав притчі, оповідання, сатиричні мініатюри, легенди. В 1895 році з ним познайомився Іван Франко, який записав (у грудні 1895-червні 1897 років у Чернихівцях) від нього сатиричні оповідання: «Свинська конституція» (лягла в основу однойменної сатири І. Франка), «Притча про графа Бадені», «Розбійники та піп» та інші. Зібрані й записані І. Франком із уст А. Грицуняка твори видані збіркою: «Антін Грицуняк, його життє та смерть і спадщина, яка по нім лишалася для нас» (1902 р.) . Представник команди Івана Чайківського Володимир Дутка долучився до акції «Без минулого немає майбутнього» та прибрав могилу відомого земляка.

Pasted into
Pasted into

Не гучними словами, а доброю справою вирішили зустріти 30-ту річницю незалежності України члени команди Івана Чайківського на Чортківщині «За майбутнє»: Іван Стечишин – керуючий справами Чортківської районної ради та Віталій Правецький – координатор Заводської громади. 

- Біля військового аеродрому, поряд з трасою М 19, стоїть кількаметровий залізний хрест як мовчазний свідок минулих трагічних подій на нашій землі. З дороги вже виднілася тільки верхня частина хреста, ми зробили просто - розчистили всю площадку та підхід до пам’ятного знака, щоб люди могли помолитися та запалити свічку пам’яті за невинно убієнними під час другої світової війни. 14 жовтня 1942 року німці-нацисти перевезли 20 українців, звинувачених у приналежності до ОУН, із тюрми в м. Коломиї (нині Івано-Франківська область) до тюрми в Чорткові, а 27 листопада 52 в'язні (серед них — хворі на тиф з інфекційної лікарні) розстріляли на полі поблизу Ягільниці, за 300-400 м від дороги. Формальний привід для арешту й розправи — убивство у Львові одного з керівників гестапо. 

Жертви трагедії — мешканці міст Тернополя, Дрогобича (нині Львівська область), Коломийщини, населених пунктів Станіславщини (нині Івано-Франківська область) та інші. На третю добу після каральної акції за розпорядженням Чортківського осередку ОУН селяни з навколишніх сіл привезли на місце розстрілу по чотири підводи землі й насипали могилу, де встановили хрест», - розповів Іван Стечишин. 

29 листопада 1992 року поблизу Ягільниці споруджено й освячено пам'ятний металевий хрест. Тривалий час точне місце поховання не було відоме. Але після трьох років пошуку на початку жовтня 2017 року таки віднайшли місце розстрілу. Допомогли цьому лиси, які тут вирили нору й витягнули назовні фрагменти кісток людей. Розкопки розпочали працівники меморіально-пошукового підприємства «Доля» 3 жовтня, а вже наступного дня приступили до ексгумації тіл, які перепоховають у братській могилі жертв нацизму та сталінізму. 20 листопада 2017 року в Чорткові перепоховали 60 загиблих, які були знайдені біля Ягільниці. 

Pasted into
Pasted into

Координаторка політичної сили «За майбутнє» в Хоростківській громаді Ольга Бамбур долучилася до акції доглянула могилу священника Іоана Демешка.

- Не маємо права забувати, що хороший слід у земному житті залишив нам протоієрей, кандидат богословських наук Демешко Іоанн. Мешепнці села Увисла, де отець жив і працював аж до смерті, завжди згадують його з теплом та повагою. Отець вів дуже скромний спосіб життя, без особливих привілеїв, чим міг - допомагав ближнім. Не відмовляв у сповіді, навіть коли це було заборонено, був ревним провідником християнської віри, за що і відбував покарання. Важливо, аби про отця Іоанна знали й наступні покоління, бо без минулого немає майбутнього, - зазначила Ольга Бамбур.

Pasted into
Pasted into

Фото зі сторінки «Команда Івана Чайківського «За майбутнє Тернопільщини»

Вибір читачів за тиждень

Відео