Орест Сарматський

Митець з Тернопільщини створює скульптурну композицію пам’яті загиблих воїнів-артилеристів

Заставка032 (Copy)

Заслужений художник України Микола Шевчук з Теребовлі завершує роботу над створенням скульптурної композиції, присвяченої воїнам-артилеристам, які загинули в АТО.

01a (Copy)
01a (Copy)

02a (Copy)
02a (Copy)

Про це повідомляє Укрінформ.

- На передньому плані - образ воїна-Ангела з війська Небесного на чолі з Архистратигом Михаїлом, який постав на захист Божої правди і волі, своєї віри і поваги до себе.

04 (Copy)
04 (Copy)

За це все й нині стоять і там, на сході України гинуть наші хлопці… Багатьох з них знав особисто, ще з Майдану, як волонтер, коли не раз приїжджав на передову. У пам'ять їм, а передусім, на шану загиблих воїнів-артилеристів і вирішив реалізувати цей творчий проєкт. Його назва – «Вогонь запеклих не пече», шевченківські слова, що вписані у сьогоднішні шеврони воїнів 44-ї окремої артилерійської бригади імені гетьмана Данила Апостола, військова частина якої базується у Тернополі, - розповів Микола Шевчук.

03a (Copy)
03a (Copy)

За словами скульптора, задум про створення такої композиції виник у нього давно. Десь рік минув у пошуках відповідного матеріалу – теребовлянського пісковику, а потім – розробка ескізу, кількамісячна нелегка робота над кам’яною брилою висотою у 4 метри і шириною близько трьох метрів.

13 (Copy)
13 (Copy)

05 (Copy)
05 (Copy)

На пам’ятнику, крім образу воїна-Ангела з щитом і вогненним мечем у вигляді снаряду й гасла «Героям слава!», буде витесано й силует-образ скорботної Матері, яка у тилу чекає на свого сина із війни. Митець викарбує у камені й інші символи, що багато значать для українців – колосся, у тому числі й 5 зламаних колосків-символів Голодомору, вітки дуба із жолудями, уособлення доблесті та сміливості у подоланні труднощів.

06a (Copy)
06a (Copy)

07a (Copy)
07a (Copy)

08a (Copy)
08a (Copy)

Ініціатор та меценат проєкту - голова громадської організації «Рідний край» підприємниця, волонтер, громадсько-політична діячка Ольга Колос.

09 (Copy)
09 (Copy)

10a (Copy)
10a (Copy)

Скульптурну композицію «Вогонь запеклих не пече» урочисто планують відкрити у Тернополі на території військової частини 44-ї окремої артилерійська бригада імені гетьмана Данила Апостола 9 вересня.

11a (Copy)
11a (Copy)

12aa (Copy)
12aa (Copy)

Саме цього дня у 2014 році було видано наказ про її створення, після чого бійці-артилеристи воювали на Бахмутці та під Дебальцевим.

14a (Copy)
14a (Copy)

Довідково. Микола Шевчук – заслужений художник України, живописець, іконописець, скульптор. Живе і творить на Тернопільщині, Автор першого в Україні тривимірного пам’ятника Героям Небесної Сотні у Теребовлі. Волонтер, учасник обласних, Всеукраїнських та міжнародних виставок живопису, графіки та скульптури, керівник низки пленерів, лауреат обласної мистецької премії імені Михайла Бойчука. Нагороджений медаллю-відзнакою Президента України «За гуманітарну участь в Антитерористичній операції».

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео