Тернополянам на замітку: що необхідно знати про лікування та профілактику ЗПА

32314

Якщо ж ви відчуваєте періодичне оніміння в ногах, легке поколювання та судоми  – це свідчить про ознаки серйозних захворювань судин та артерій.

У попередніх публікаціях ми розповідали про те, як розпізнати дане захворювання, причини появи, передумови ЗПА, а сьогодні поговоримо про лікування.

Важливо пам’ятати про те, що лікування захворювання периферичних артерій слід проводити відповідно до стадій хвороби.

На першій стадії буде доречним консервативне лікування –усунення чинників ризику серцево-судинних захворювань. Результат, до речі, залежить від співпраці пацієнта з лікарем, адже чим активнішими будуть їх дії (наприклад, відмова від куріння, контроль артеріального тиску і т.д.), тим успішніше вони зможуть зупинити прогресування хвороби і уникнути таких ускладнень, як інфаркт або інсульт.

Щодо другої стадії, то тут рекомендується медикаментозне лікування і збільшення рівня фізичного навантаження для ніг і судин. Вирішальну роль в лікуванні відіграють все ж рух і ходьба. Вони стимулюють утворення і розвиток колатерального кровообігу, що приводить до поліпшення кровопостачання уражених нижніх кінцівок.

На інших стадіях можливе й хірургічне втручання.

Звертатись до лікаря необхідно уже при перших симптомах появи захворювання, але ви завжди можете дослухатися до порад та:

- Припинити курити (якщо така згубна звичка є).

- Збалансувати харчування:

  1. Вживайте достатню кількість омега-3 поліненасичених жирних кислот (омега-3 перешкоджають утворенню атеросклеротичних бляшок). Вони повинні надходити з продуктами харчування щодня (велика їх кількість міститься в скумбрії, оселедці, лососеві, тунці, форелі, насінні льону, волоських горіхах, сої).
  2. Вживайте не менше п’яти порцій фруктів і овочів на день, не враховуючи картоплі, 1 порція – кількість продукту розміром з ваш кулак (1 яблуко, банан або апельсин, ½ грейпфрута, частинка дині, 100 г ягід, 100 г варених або консервованих фруктів, 60 г сухофруктів, 175 мл свіжого соку). Харчові волокна, що містяться у фруктах і овочах, вбирають в себе холестерин і виводять його з організму в складі калових мас.
  3. Вживайте достатню кількість продуктів, що містять антиоксиданти (попереджають відкладення холестерину в стінці судини). Вітамін А міститься в морській рибі, риб’ячому жирі, яєчному жовтку, томатах, цитрусових, моркві, абрикосах, листі петрушки і шпинату, гарбузі. Вітамін С міститься в свіжих фруктах, овочах (брюсельській, червоній і цвітній капусті, зеленому горошку, червоному перці), ягодах (шипшині, чорній смородині, обліписі, горобині). Вітамін Е міститься в рослинних оліях, яйцях, злакових, бобових, брюсельській капусті, броколі, ягодах шипшини, насінні соняшнику, арахісі, мигдалі.

  1. Обмежуйте жирну їжу. Дослідження показують, що дієта з низьким вмістом жирів сприяє схудненню, допомагає знизити рівень холестерину в крові і тим самим зменшити ризик розвитку атеросклерозу та ЗПА. Відмовтеся від продуктів, що містять багато прихованих жирів: ковбаси, сосиски, паштети, птиця зі шкірою, сирна маса, сири, зрізайте видимий жир з м’яса і знімайте його з готових страв. Купуйте молоко і сир зі зниженим вмістом жиру, пісне м’ясо. Використовуйте менше жиру при приготуванні страв, користуйтеся духовкою, пароваркою, грилем.
  2. Обмежуйте вживання солі: сіль перешкоджає розщепленню жирів, робить внутрішню поверхню судин більш пухкою і сприйнятливою до відкладення холестерину і формування атеросклеротичної бляшки.
  3. Вживайте менше простих вуглеводів (цукрів): надлишок простих вуглеводів стимулює вироблення інсуліну, який підвищує апетит і переводить цукру в жири.
  4. Відмовтеся від алкоголю або обмежте його вживання до двох доз за один прийом для чоловіків і однієї дози для жінок. Одна доза становить приблизно 10 г (або 12 мл) чистого (100%) алкоголю (250 мл пива, 100 мл вина або 30 мл міцних напоїв). Пам’ятайте, що безпечних доз щоденного вживання алкоголю не існує!

- Регулярно виконувати фізичні навантаження. Фізичну активність слід підвищувати з урахуванням загального стану здоров’я і віку. Почати її можна з найбільш безпечного та доступного виду фізичної активності – ходьби. Заняття повинні бути не менше трьох-чотирьох разів на тиждень по 30-40 хвилин. До речі, популярності набуває такий різновид фізичної активності, як скандинавська ходьба. Вона є чудовою профілактикою не тільки ЗПА, але й таких хворобах та станах, як: остеохондроз; сколіоз; захворювання легенів (особливо добре при бронхіальній астмі); хронічні болі в спині, плечах і шиї; вегето-судинна дистонія; хвороба Паркінсона; психологічні проблеми (неврози, депресії); безсоння; надмірна вага, ожиріння. артеріальна гіпертензія.

- Регулярно приймати медикаменти, призначені лікарем.

- Попереджувати стреси та старатися менше хвилюватись.

Що стосується профілактики, то всі вищеперераховані методи працюють. Адже правильне харчування, відмова від шкідливих звичок та рухливий спосіб життя – чудова профілактика не тільки захворювань периферичних артерій, але й багатьох інших важких станів та хвороб.

Тому користуйтесь рекомендаціями і будьте здорові!

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео