Орест Сарматський

Боровся до останнього, щоб його відпустили: ексклюзивні подробиці смерті хлопця, убитого копами в Польщі

заставка54 (Copy)

Оприлюднено подробиці фатального для 25-річного Дмитра Никифоренка вечора, коли зв'язаний хлопець загинув у витверезнику в Польщі.

Про трагедію з нашим заробітчанином стало відомо лише через кілька тижнів після того, що сталося, та й рідні Діми дізналися про його смерть лише через кілька днів пошуків.

А про те, що сталося з хлопцем насправді в той фатальний день, і чому він не міг спровокувати польських поліцейських на такі жорсткі дії розповіла наречена загиблого Сузанна Водолівова.

14dd16c2-cd563937f55bbb170aa4ea40ae1cf3f1 (Copy)
14dd16c2-cd563937f55bbb170aa4ea40ae1cf3f1 (Copy)

З нею Дмитро познайомився на заробітках в Польщі, вони жили разом і збиралися одружитися. Никифоренко працював на будівництві близько двох років, чекав карту поляка і разом з нареченою хотів будувати своє майбутнє саме в цій країні.

faf23716-4b500e9ab003e885ee5fa81870033a6d (Copy)
faf23716-4b500e9ab003e885ee5fa81870033a6d (Copy)

Крізь сльози дівчина згадує про те, як в останній раз говорила з коханим телефоном.

- Діма не був ні алкоголіком, ні наркоманом, як тепер кажуть в польській поліції. Він все життя займався спортом, взагалі не пив. Але в той вечір погодився посидіти з хлопцями після зміни, так як тільки почав працювати в цьому місці і не хотів бути «білою вороною». Вони влаштували барбекю, смажили сосиски, трошки випили, але ми були весь час на зв'язку, Діма не був агресивний і збирався додому - спати. Востаннє, коли ми говорили, він був на зупинці, але зв'язок перервався і телефон більше не відповідав, - розповідає Сузанна.

Далі, за версією польських правоохоронців, українець нібито буянив в автобусі, через що його висадили на зупинці. Втім, за словами його нареченої, Діма - спокійна людина і жодного разу вона не бачила його агресивним. Підтверджує слова дівчини і запис, на якій українця, що не чинить ніякого опору, ведуть фельдшери у витверезник.

Сузанна каже, що про смерть Діми вони дізналися лише на третю добу пошуків, але тільки через тиждень їм дозволили упізнати тіло.

- Спочатку нам сказали, що у нього зупинилося серце. Потім, що його довелося зв'язати, тому що він був агресивним. Але пізніше до мене додзвонився журналіст польського ЗМІ, який бачив запис з витверезника... Він розповів, що Діму мучили, катували і били. Як подумаю, в яких муках він помирав... Вони тримали його, бризкали з газового балончика... Він благав, щоб його не били. Те, що він вкусив поліцейського, - це правда. Але вкусив коли? Вони всі сиділи на ньому і душили, і він укусив, щоб хоч якось вирватися. Він боровся до останнього, щоб його відпустили, - плаче наречена загиблого. Вона упевнена в тому, що її нареченого просто замучили.

За словами дівчини, батьки Дмитра навряд чи підуть в суд через його загибель, тому що сина це вже не поверне. Сама ж Сузанна, яка теж працювала в Польщі, в цю країну після того, що сталося з її коханим більше не повернеться.

У поліції Вроцлава за даним фактом проводять службове розслідування. Крім того, цією справою займається і прокуратура Свидниці, яка усунула від роботи двох підозрюваних у смерті українця, а ще двох вже звільнили зі служби.

Водночас, як повідомляється, у МЗС України прокоментували трагедію із закатованим в Польщі тернополянином.

- Генеральне консульство України в Кракові взаємодіє із польськими правоохоронцями в контексті розслідування обставин смерті Дмитра Никифоренка та підтримує зв’язок із його рідними. У Вроцлаві зараз перебуває український консул для ознайомлення із ходом розслідування. Очікуємо також від окружної прокуратури міста Свидниця, яка здійснює процесуальне керівництво справою, результатів судово-медичних експертиз. Одна із версій слідства – перевищення повноважень працівниками поліції.

Докладемо максимальних зусиль, аби всі обставини смерті нашого громадянина були з’ясовані, а винні були притягнуті до відповідальності, – повідомив речник МЗС Олег Ніколенко.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео