Тернопіль має на кого рівнятися

3423

Гуманного способу зменшення кількості безпритульних тварин дотримуються у Вінниці.

За останні п'ять років вінничанам вдалось досягти чудових результатів завдяки стерилізації вуличних котів та собак. Такі операції проводять у муніципальному притулку для тварин з 2016 року. За цей час кількість стерилізованих тварин у місті зросла наполовину.

Також у Вінниці проводять роботу із влаштування тварин у домівки містян, однак питання безпритульних улюбленців залишається актуальним. Через це на серпневій сесії міської ради депутати ухвалили нову Програму регулювання чисельності тварин гуманними методами. Документ розрахований на 2022-2024 роки.

Про це повідомляють у Вінницькій міськраді.

Виконавчі органи міської ради підтримують громадські ініціативи щодо зменшення кількості безпритульних тварин. До прикладу, у 2019 році реалізували проєкт «Безкоштовна стерилізація безпритульних тварин (кішок) на території міста Вінниця» (прооперували 500 кішок).

За інформацією відділу оперативного реагування «Цілодобова варта», кількість звернень мешканців щодо необхідності відлову вуличних тварин поступово зменшується. Так, у 2018 році надійшло 594 звернення, у 2019 році – 406, а у 2020 році – 361.

- Програма в своїй основній частині базується на ідеї стерилізації й супроводу тварин. Стерилізовані безпритульні тварини, які повертаються до попереднього місця перебування, обов'язково повинні легко візуально ідентифікуватися (кліпса на вусі). Також програма направлена на вирішення проблем з утримання домашніх та інших тварин, що включає в себе контроль за їхньою кількістю через облік та всебічний моніторинг. Йдеться у документі й про пошук господарів тваринам, які утримуються у притулках, – каже директор департаменту комунального господарства та благоустрою міської ради Юрій Семенюк.

Новою Програмою передбачено моніторинг та визначення кількості безпритульних тварин, розробка та прийняття Правил утримання тварин, створення системи контролю за їх розведенням. А також – підтримка належного функціонування муніципального притулку для тварин, проведення інформаційно-просвітницьких заходів для вінничан стосовно гуманного поводження з тваринами та влаштування їх у домівки.

За інформацією міжнародного благодійного фонду «Four Paws Ukraine» Україна входить в десятку країн світу за кількістю безпритульних тварин.

На жаль, в Україні не ведеться загальнонаціональний офіційний облік безпритульних тварин. Та Тернопіль все ж має усі шанси зменшити у ближчому майбутньому їх кількість, наслідувавши гідний приклад, адже питання безпритульних тварин залишається актуальним і у нашому місті.

Нагадаємо, нещодавно тернополяни приходили на марш за права тварин із собаками, яких забрали з притулку, детальніше про це можете прочитати ТУТ. Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео