Віра Олександрович

На Тернопільщині аж 314 жінок взяли на облік за вчинення домашнього насильства

Насильство

Понад 1 900 термінових заборонних приписів за фактами домашнього насильства винесли із початку 2021 року поліцейські на Тернопільщині. Прикметно, що частина із них стосуються жінок, адже на обліку нині перебувають аж 314 панянок.

Як повідомили у Поліції Тернопільської області, за період січень-серпень співробітники територіальних підрозділів поліції здійснили більш як 7 600 виїздів на повідомлення про вчинення домашнього насильства.

- За результатами проведених перевірок правоохоронці склали 3 тисячі 726 адмінпротоколів на сімейних дебоширів і розпочали 198 кримінальних проваджень, - каже старший інспектор відділу дільничних офіцерів управління превентивної діяльності ГУНП в області Дмитро Адамович. - Переважно зверталися по допомогу жінки. Від них надійшло понад 2 300 повідомлень. Потерпали від насильства в родинах і діти. Таких фактів задокументували аж 65.

До слова, на профілактичному обліку у поліції Тернопільщини за вчинення домашнього насильства нині перебувають понад 2 908 осіб, з яких – 314 жінок.

- За 8 місяців правоохоронці винесли 1 тисячу 917 термінових заборонних приписів на кривдників, - додає Дмитро Адамович. - Основна мета застосування такого заходу – негайне припинення насильства, убезпечення постраждалої особи від подальших дій агресора, а також надання їй можливості отримати допомогу від інших суб’єктів.

Нагадаємо, за вчинення домашнього насильства в Україні передбачена адміністративна відповідальність: штраф, виправні роботи або ізолятор до 7-ми діб, але в разі трьох і більше порушень правоохоронці можуть відкрити кримінальне провадження за ст. 126-1 Кримінального кодексу України. Тоді це загрожує кривдникам громадськими роботами від 150 до 240 годин, арештом до 6-ти місяців або обмеженням волі до п’яти років чи навіть позбавленням волі строком до двох років.

Фото зі сторінки Поліції Тернопільської області у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео