Дарія Шевченко

Жителі Тернопільщини продовжують облагороджувати могили Героїв (фотофакт)

241240485_387792096287080_8397877502349047854_n (1)

В Іванкові вшанували пам'ять воїнів УГА. До акції «Без минулого нема майбутнього» разом із друзями долучився координатор команди Івана Чайківського у Скала-Подільській громаді Василь Паламар. Провели благоустрій могили воїнів УГА на території кладовища села Іванків.

- Важливо берегти пам'ять про наших героїв, які віками відстоювали незалежність України. До Іванкова часто заїжджають делегації, бо у нас поховані провідники УПА, які загинули на території села. Іванків неофіційно називають «бандерівською» столицею Борщівщини. Хоча в селі не було УПА, але діяв потужний кущовий відділ самооборони. Іванківські хлопці вдень трудилися вдома, а вночі боролися із окупантами. Отож ми з друзями вирішили облагородити могилу воїнів УГА. Не скажу, що там було занедбано, бо наші односельчани дбають про історичні пам'ятки - навіть власними силами відновили могилу воїнам-повстанцям. Але не завадило обкосити, пофарбувати хрест. В могилі спочивають воїни УГА, які загинули під час переходу річки Збруч в околицях Іванкова. На жаль, не збереглися імена героїв, навіть невідомо скільки саме осіб поховано, але жива народна пам'ять про них, - повідомляють у спільноті «Команда Івана Чайківського - ЗА Майбутнє Тернопільщини».

До слова, мешканець села Іванків, дослідник історії Михайло Буртняк свого часу був репресований через зв'язки з підпіллям. Відтоді цікавиться історією, збирає інформацію про минуле, видав книгу «Відлуння Холодного Яру: історія ОУН-УПА сіл Іванків і Гуштинка». Зібрав дані про наших борців, розшукав давні світлини. У своїй книзі, зокрема, описує про згадану могилу вояків УГА. Пан Михайло зазначає, що у ній поховано двоє чоловіків, але є дані інших дослідників, які стверджують, що там знайшли спочинок п'ятеро осіб.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео