Тамара Коблик

12 вересня в історії Тернопільщини

12

Цього дня народилися:

Власюк Володимир (1973, м.Тернопіль – 13.12.2015, м. Львів) – військовик 7-го окремого полку армійської авіації (Новий Калинів). Народився у м. Тернопіль. Проживав у м. Стрий Львівської області. Призваний за мобілізацією, служив з березня 2014 по березень 2015 року. З грудня 2014 року служив на Луганщині, поблизу Сватове. Через рік служби демобілізований. Тяжко захворів під час служби в зоні АТО. Проходив лікування в Львівському обласному шпиталі. Помер від важкої хвороби орієнтовно 13 грудня 2015 (42 роки). Похований 14 грудня у Стрию. Залишилися батьки, дружина та 21-річний син.

Дубіч Тетяна (1959, м. Бережани) –  педагог, писанкарка, вишивальниця. Її роботи зберігаються у музеях Бережан, Тернополя, Києва та інших міст.

дубич
дубич

Ібрагімов Михайло (1966, м. Тернопіль) – колишній депутат міської ради, генеральний директор ТРЦ «Подоляни».

ібрагімов
ібрагімов

Королевич Петро (1911, с. Маркова, нині Монастириського району –  12. 09. 1979, м. Міннеаполіс, США) – балетмейстер. Керівник ансамблю «Черемош»  при осередку СУМ у м. Міннеаполіс.

Куріца-Ціммерман Христина (1937, с. Настасів, нині Тернопільського району) – художниця. Від 1943 – в Австрії (міста Ґрац, Відень).

куріца
куріца

Мількевич Людмила (1948, с. Великі Дедеркали Шумського району) – працівник культури, літератор, громадська діячка.

мількевич
мількевич

Петровський Володимир (1962, с. Саранчуки Бережанського району) – історик, педагог, громадський діяч, голова Саранчуківської об’єднаної територіальної громади Бережанського району.

петровський
петровський

Решітник Дмитро (1923, с. Ценів, нині Козівського району - 06.01.2002, Австралія) – громадський діяч. Учасник німецько-радянської війни. Автор спогадів та інших публікацій.

решітник
решітник

Сампара Павло (1896, с. Прошова, нині Тернопільського району – 07. 12. 1937, м. Житомир) – військовик. Доброволець Легіону УСС.

Уейський Корнель (Ujejski Kornel; 1823, с. Берем’яни, нині Бучацького району –  19. 09. 1897, с. Павлів, нині Радехів. району Львівської області) –  польський поет, публіцист, громадський діяч. Посол австрійського парламенту.

уєйський
уєйський

Шевчук Володимир (1954, с. Радошівка Шумського району) – науковець, краєзнавець. Автор понад 90 наукових праць, 2 авторських свідоцтв на винаходи.

 

шевчук
шевчук

Шпикалюк Василь (1902, с. Лосяч, нині Борщівського району – вересень 1972, там само) – господарник.

Цей день в історії Тернопілля:

1914 – завершився третій період Галицької битви, який характеризувався контрнаступом австрійців проти 3-ї та 8-ї російських армій.

1914 – розпочалося переслідування розбитих австро-угорських армій і вихід росіян до р. Сян. Тернопільщину повністю окупували російські війська, тут встановилася влада царської адміністрації.

1942 – нацисти відправили з Козови до концтабору в місто Белзець (нині Польща) 1 тис. євреїв.

1945 – у с. Товсте Гусятинського району українські повстанці напали на станицю “стрибків”, у бою з ними захопили кулемет та 7 гвинтівок.

Гаї Гречинські Тернопільського району взяті на облік як село згідно з рішенням Тернопільської обласної ради від 12 вересня 2003 р.

2014 – на Микулинецькому кладовищі в Тернополі поряд із бойовим побратимом Андрієм Юркевичем поховали Федіра Коломійця (позивний «Металург»). Український військовик, боєць 24-го батальйону територіальної оборони «Айдар». Народився 9 квітня 1981 року в м. Алчевськ Луганської області. 5 вересня 2014 року російські диверсанти здійснили атаку із засідки на бійців 2-ї роти батальйону поблизу с. Весела Гора під Луганськом. Комбат розповів, що до колони вийшли люди з українським прапором, і коли машини зупинились, то по них відкрили вогонь із засідки з кулеметів. Потім добивали поранених пострілами. У зв'язку зі ситуацією в рідному Алчевську близькі загиблого попросили поховати його в Західній Україні.

У другу неділю вересня відзначається День танкіста в ознаменування великих заслуг бронетанкових і механізованих військ у розгромі противника в роки Великої Вітчизняної війни, а також за заслуги танкобудівників в оснащенні Збройних сил країни бронетанковою технікою.

1танк
1танк

Наприкінці 40-х років XX століття, після другої світової війни, урядом було видано указ про відзначення 11 вересня Дня танкістів. Саме в цей день під час війни в 1944 році танкові війська, що являють собою велику вогневу міць та ударну силу, зробили прорив в обороні противника і зупинили його наступ. Деякий час (у період з 40-х по 50-і роки) у великих містах День танкістів навіть відзначався урочистим просуванням танкових колон по місту і салютом.

День працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості відзначається в Україні щорічно у другу неділю вересня, згідно з Указом Президента від 12.08.1993 № 302/93.

Україна має давні традиції в сфері видобутку і використання нафти і природного газу.

1нафтагаз
1нафтагаз

Промисловий видобуток нафти в Україні почався в XVIII столітті, і вже в 1909 році в Прикарпатті видобувалося 2 млн. тонн нафти. Газова промисловість бере свій початок з введення в експлуатацію Дашавського газового родовища і будівництва першого газопроводу Дашава — Стрий у 1924 році.

Інтенсивний розвиток нафтової та газової промисловості пов’язаний з відкриттям у післявоєнний період значних запасів нафти і газу в регіоні Дніпровсько-Донецької западини, на Прикарпатті та в Причорноморсько-Кримськiй газоноснiй області.

З території України почалися і перші в світі експортні поставки природного газу — вони почали здійснюватися до Польщі з 1945 року. Зараз Україна володіє складною трубопровідною транспортною системою. Її загальна протяжність досягає 37 тис. кілометрів. Через територію країни проходить ряд важливих магістральних трубопроводів стратегічного значення, довжина яких 4,7 тис. кілометрів.

Україна належить до країн з дефіцитом власних природних вуглеводневих ресурсів. Задовольняючи потребу в газі за рахунок власного видобутку на 23-25%, в нафті — на 12-15%, нафтогазова галузь України забезпечує енергоносіями промисловість і житлово-комунальний сектор країни. Газифіковано 488 міст, 960 селищ міського типу та 25700 сіл. Здійснюється газопостачання 112,3 тис. промислових і комунально-побутових споживачів, а також близько 15 млн. квартир і приватних будинків.

Переробка газу і газового конденсату здійснюється на 5 газопереробних заводах. Чисельність працюючих у галузі становить близько 1% працездатного населення країни.

День пам’яті жертв фашизму – це День пам’яті десятків мільйонів людей, які загинули в результаті гігантського, нелюдського експерименту. Це мільйони солдатів, яких фашистські лідери зіштовхнули один з одним, але ще більше – мирних жителів, які гинули під бомбами, від хвороб і від голоду.

1фашизм
1фашизм

Немає такої країни, яка б виграла від правління нацистів, немає такої нації, яка б збагатилася матеріально або духовно в результаті їх володарювання. Найстрашніша ідеологія – та, яка робить людину винуватою від народження тільки за кров, яка тече в її жилах. Ідеологія нацизму принесла руйнування як тим, хто її вигодував, так і тим, хто їй протистояв. Півстоліття тому величезну нацистську машину вдалося зупинити і зруйнувати. Солдати різних національностей билися пліч-о-пліч і перемогли.

З 1962 року було прийнято вважати кожну другу неділю вересня Міжнародним днем пам’яті жертв фашизму. Цей день був визначений саме у вересні, тому що на цей місяць припадає дві пов’язані з Другою світовою війною дати – день її початку і її повного завершення. Це стало однією з причин встановлення дня жалоби на вересневу неділю.

Міжнародний день пам’яті в кожній країні, яка прийняла участь у Другій світовій війні, відзначається не тільки скасуванням розважальних заходів, урочистостей, що випадають на цю дату, але і відвідуванням пам’ятників, меморіалів, кладовищ (у багатьох країнах у цей день прийнято доглядати за безіменними, покинутими могилами).

У другу неділю вересня наша планета відзначає Всесвітній день журавля.

Перші предки цих красивих птахів з’явилися ще за часів динозаврів, близько 40-60 мільйонів років тому. Історичною батьківщиною журавлів вважається Північна Америка, звідки вони мігрували спочатку до Азії, а звідти до Африки і Австралії. Зараз популяція журавлів широко поширена у всьому світі, виняток становлять лише Антарктида і Південна Америка. Головні місця зимівель журавлів – Іран і захід Індії.

1журавель
1журавель

Всього налічують близько 15 видів журавлів. Деякі їх види занесені до Червоної книги. Колись журавель був промисловою птицею, але зараз він перебуває під охороною закону. Проте, незважаючи на протести міжнародної природоохоронної і орнітологічної громадськості, в деяких країнах (наприклад, в Афганістані і Пакистані) досі збереглися традиції полювання на журавлів.

Уперше День журавля відзначили в 2002 році в США. Ратуючи за порятунок зникаючого виду американського журавля, учені-екологи підкладали його яйця в гнізда журавлів інших видів, які вирушали на гніздування у безпечні місця. День, коли на гніздування вирушив цілий виводок врятованих птахів, був оголошений новим екологічним святом, а журавель став символом організацій, що охороняють природу.

У світі сьогодні відзначають:

День Сарагарі (Дата сикхського військового свята в ознаменування битви при Сарагарі. Битва при Сарагарі 12 вересня 1897 року була проведена в ході Тірафської кампанії між сикхськими солдатами британської індійської армії і племенами пуштунських оракзаїв. Це сталося в Північно-Західній прикордонній провінції, що нині називається Хайбер- Пахтунхва, Пакистан)

День відеоігор ( «Німрод» - спеціальний комп'ютер, створений і показаний 5 травня 1951 на Фестивалі в Британії. Він став другим комп'ютером, призначеним виключно для гри. Гра називалася Nim. Його розміри становили приблизно 270 см * 360 см * 150 см. А першим був Берті - 4-метрова машина, представлена роком раніше)

День захисників в штаті Меріленд, США (В пам'ять про успішний захист міста Балтимор 12-14 вересня 1814 роки від вторнення британських військ під час війни 1812 року. Подія призвела до написання вірша, який був покладений на музику і кілька днів по тому став відомий як пісня «Зоряна прикраса». У 1931 році вона стала національним гімном Сполучених Штатів)

День кіно в Ірані

День книги Рухнама в Туркменістані (Книга Рухнама про духовність і правила життя, була написана президентом Туркменії Сапармуратом Туркменбаши Ніязовим і відразу ж оголошена «священною» в цій мусульманській країні. Їй навіть незабаром встановили пам'ятник в Ашхабаді)

День пам'яті масової страти солдатів батальйону Святого Патрика в Мексиці

Міжнародний день усвідомлення (Mindfulness Day відзначається з 2011 року. Мета - підвищити поінформованість широкого загалу про глибоку цінність і корисність усвідомленості)

Національний день Кабо-Верде

Національний день заохочення в США (National Day of Encouragement відзначається з 2007)

Національний день молочно-шоколадного коктейлю в США

Іменини сьогодні святкують Христофор, Олександр, Данило, Гаврило, Павло.

Вибір читачів за тиждень

Відео