Орест Сарматський

На третину зросли ціни на волоський горіх (Агроновини)

1301 (Copy)

В Україні почався сезон збору волоського горіха. Урожай культури цього року менший ніж у 2020 році.

До того ж горіхи доведеться додатково просушувати через надмірну кількість опадів. Усі ці фактори впливають на ціну реалізації продукту – волоський горіх подорожчав на третину. Наразі гуртові ціни на волоський горіх в Україні вищі на 30 – 33% за показники минулого року. Порівняно з 2019 роком продукт взагалі подорожчав на 70%. Утім, невдовзі ситуація на ринку може змінитися, адже сезон збору лише стартував, тому не можна виключати, що ціни на горіх почнуть зменшуватися, вважають аналітики порталу EastFruit. Обсяги продажів грецького горіха на внутрішньому ринку України практично не зростають. Виробники можуть розраховувати на високий попит за кордоном. Утім, варто зазначити, що під час сезону 2020-2021 обсяги експорту скоротились на 20%. Загалом, минулий сезон був найгіршим за останні чотири роки. Якщо говорити про можливі експортні напрямки для продукту, то в Туреччині зменшується інтерес до українського горіха. Натомість країни ЄС минулого року наростили імпорт продукту. Варто зазначити, що Молдова, яка э конкурентом України на цьому ринку, а також Франція, великий європейський гравець, цього року очікують низький урожай волоського горіха, а це відкриває нові можливості для українських експортерів і може сприяти зростанню цін на європейському ринку.

Джерело: https://www.seeds.org.ua

В Україну більш не завозитимуть європейську свинину “зі знижкою”

1302 (Copy)
1302 (Copy)

Квоти на безмитний імпорт свинини з ЄС до України вичерпано. За 8 місяців європейські виробники ввезли на наш ринок 20 тис. тонн охолодженої та мороженої свинини. Цього року квоти вичерпались раніше ніж зазвичай. Порівняно швидке закінчення обсягів квот в АСУ пов’язують з бажанням імпортерів накопичити запаси недорогої продукції.

- Однією з причин пожвавлення імпортної активності у кінці літа вважаємо саме незначні залишки безмитної квоти, які заохотили операторів “запастися” дешевшою м’ясною сировиною. Зазначимо, що цьогоріч квоти вичерпалися за вісім місяців, тоді як у попередні роки це ставалося ближче до кінця року — у листопаді-грудні, – повідомили в асоціації.

Аналітики АСУ вважають, що до кінця року імпорт свинини не буде чинити значного впливу на ситуацію на ринку свинини в Україні. Одна з причин – зміни валютних курсів восени.

Джерело: https://www.seeds.org.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео