Орест Сарматський

Українських виробників кавуна врятує експорт (Агроновини)

1401 (Copy)

Поточний сезон характеризується вкрай складними умовами для українських виробників кавуна – надлишок пропозиції на ринку призвів до істотного зниження цін на баштанну культуру.

Багато учасників ринку вважають, що в 2021 році Україна, незважаючи на більш низькі ціни на внутрішньому ринку, не зможе наростити експорт кавуна, тому що ціни в ЄС також значно нижчі за торішні, та й сезон реалізації буде коротшим більш ніж на два тижні через пізній початок. Наприклад, сьогодні органічний кавун реалізується за ціною 4 грн / кг ($ 0,15), а неорганічний – по 1 грн / кг ($ 0,037). В цілому сьогоднішні ціни на кавун на українському ринку є нетиповими. Адже виробники змушені працювати собі в збиток. Реалізовуючи кавун по 0,8 грн / кг ($ 0,030), потрібно розуміти, що тільки навантаження автомобіля для транспортування обходиться виробнику у 0,2 грн / кг ($ 0,074).

Джерело: https://www.seeds.org.ua

Корейці вирощують овочі під землею

1402 (Copy)
1402 (Copy)

Ферми в містах – це майбутнє інфраструктури мегаполісів. Нікого вже не здивуєш городом на даху багатоповерхівки чи вертикальною клумбою з салатом в ресторані. У Південній Кореї пішли ще далі – там вирощують листові овочі в метро. Вертикальна ферма у “підземці” в 40 разів ефективніша за традиційне господарство. Створив ферму в метро технологічний стартап Farm8. Перше таке господарство з’явилося ще у 2019 році на станції Sangdo на сьомій лінії сеульского метро, повідомляє EastFruit. Проєкт став досить популярним, тому в Сеулі відкрили ще чотири вертикальні ферми в метро. Поруч з господарством розташовується невеликий ресторан де можна скуштувати салати чи коктейлі з овочів, які щойно зірвали на підземній фермі. Загалом на Metro Farm вирощують 30 сільськогосподарських культур – від мікрозелені і пророщених зерен до квітів та салатів. Перше з господарств, створених у метро, займає площу 394 квадратних метра. Продуктивність такої ферми – 30 кілограмів свіжих овочів та зелені на день. Одне із завдань стартапу – змінити уявлення про аграрну галузь та її потенціал. Українці також долучаються до популярного у світі міського фермерства. Наприклад, жителька Луцька Ілона Хвень облаштувала у власній квартирі невелику плантацію з вирощування мікрозелені. У горщиках фермерка вирощує мікрогрін соняшника, амаранту, броколі, люцерни, льону, гороху, пшениці, а також цибулю, руколу, капусту та редиску.

Джерело: https://www.seeds.org.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео