Орест Сарматський

«Обвалилися» ціни на капусту (Агроновини)

1501 (Copy)

У вересні овочі традиційно дешевшають. Ціни на капусту також знизились. Утім, продукт подешевшав досить помітно – наразі ціни на капусту в Україні найнижчі за останні чотири роки. Середня вартість капусти у супермаркетах Києва зараз складає 5,53 грн за кілограм. Це на 0,55 грн менше ніж минулого року. Нижче капуста вартувала аж у 2017 році. Тоді, за даними моніторингу AgroTimes, капуста в торговельних мережах столиці в середньому вартувала 5,22 грн за кілограм. Варто зазначити, що цінова ситуація варіюється залежно від регіону. На найбільшому фермерському ринку Херсонщини «Неждана», що базується в селі Великі Копані, вартість капусти наразі коливається від 5 до 7 грн за кілограм. На ринку “Початок” на Одещині цей овоч реалізовують за ціною 5 – 6 грн за кілограм. Варто зазначити, що наразі в жодному з регіонів ціна капусти не менша ніж 5 грн. Найдешевша капуста наразі на Львівщині. Там на гуртовому ринку “Шувар” овоч продають по 4,5 – 5 грн за кілограм. Зниження цін на капусту триває через зростання її пропозиції на ринку, оскільки почався сезон її активного збору. Також, варто зазначити, що частина пропозиції від фермерів є некондиційною, що також тисне на ціну. За підсумками минулого року капуста ввійшла до переліку культур, вирощування яких було збитковим. Цього року цінова ситуація на ринку погіршилась, тому виробництво культури в Україні залишається збитковим.

Джерело: https://www.seeds.org.ua

Усе більше свинини виробляють в Україні

1502 (Copy)
1502 (Copy)

Хоча до повного самозабезпечення свининою Україні досить далеко, обсяги виробництва цього виду м’яса зростають. Так, з початку року українські виробники продали 185,3 тис. тонн свинини та продуктів з неї. Це на 8% більше ніж було у січні-липні 2020 року. За сім місяців випуск охолодженої, мороженої свинини, а також копчених та солених виробів з неї збільшився на 8,2% чи 14 тис. т. Основу такої позитивної зміни “заклав” приріст виробництва охолодженої свинини на 6% через переважну питому вагу такої продукції в структурі переробки. Тим не менш, додаткову підтримку забезпечила і активніша на 43% ніж торік заморозка свинини. Хоча й має незначну частку в структурі переробки, делікатесна група — солена, сушена або копчена свинина — також “додала” 8,4% порівняно з аналізованим періодом минулого року. Тепер частка свинини в структурі виробництва м’яса в країні зросла до 19,5%. У січні-липні минулого року вона складала 18,6%.

Джерело: https://www.seeds.org.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео