Тетяна Леман: «Портретна фотографія - можливість доторкнутися до душі людини, відкрити її, відчути зв’язок із нею»

Тернопільська фотографиня Тетяна Леман понад десять років працює у жанрі портретної фотографії. Вона переконана, що портрет стає портретом, а не просто фотографією, коли передає психологічний стан людини.

Тетяна Леман (Copy)
Тетяна Леман (Copy)

- Тіло, розум та душа — це три струни на одному інструменті. Як налаштована кожна з них, — так і звучить. Вдалим ракурсом можна акцентувати на цьому моменті. Фотографії, на яких це вдається зробити, — не залишають погляд байдужим. На них є душа, характер, емоція — це найважливіше», — каже пані Тетяна.

Про особливості роботи із портретною фотографією, про гру зі світлом, а також про те, чому для вдалого фото важлива довіра — я й поспілкувалася із Тетяною Леман.

1-7 (Copy)
1-7 (Copy)

— Чим вам припала до вподоби портретна фотографія?

— Коли починала роботу із портретною фотографією десять років тому, мені подобались красиві фото та взаємодія з людьми на зйомці. Я вчилась, пробувала себе в різних стилях — мені було цікаво, я розвивалась. Я відчула, що це моє, бо у цьому жанрі так багато життя. У портретній фотографії є те, що манить, адже вона — це можливість доторкнутися до душі людини, відкрити її, відчути зв’язок із нею. Це щось таке дуже дороге... І в цьому так багато сенсу.

— Ключовим елементом не тільки портрету, а й загалом фотографії, є світло. Розкажіть, з яким світлом ви любите працювати?

— Дуууже люблю експерименти зі світлом. Особлива пристрасть — контрове світло, наприклад, зйомка проти сонця, а ще люблю працювати із різноманітними бліками.

1-152 (Copy)
1-152 (Copy)

— Ви фотографуєте жінок, чоловіків, дітей, працюєте із сімейною фотографією та лавсторі. Яка фотографія дає найбільше простору для творчості?

— Приходять клієнти і кажуть: я довіряю тобі повністю. Це відкриває мої ворота у творчість. Під час зйомки важлива довіра. Головне — розслабити людину, переконати, що їй буде комфортно на фотосесії. Я переконана, що позслаблення та довіра фотографу дають найкращий результат. А в тому, аби знайти підхід до людей, встановити контакт і довірливі стосунки допомагає досвід.

1-59 (Copy)
1-59 (Copy)

— Здається, жінок найбільше серед ваших моделей. Цікаво, чому так?

— Жінка красива, коли любить себе. Таке почуття дає легкість і свободу, а їх хочеться зберегти на фото та відео. Але також часто жінки приходять до мене, коли їм не вистачає цього стану — саме фотосесія допомагає їм розкритись.

1-172 (Copy)
1-172 (Copy)

— А ще кажуть, фотографування може мати психотерапевтичний ефект. Що ви про це думаєте?

— Це правда. Про це говорять мої клієнти. Психологи радять ходити на фотосесії. І я випробувала на собі таку терапію. Це відкриває, звільняє тіло від блоків.

— Помітила, що у вас чимало лавсторі. Як вам вдається передати настрій пар?

— Дуже люблю фотографувати закохані пари. Я дозволяю їм на зйомці робити все, що вони хочуть. Помножимо це на мій досвід — і маємо рецепт таких фото.

1-32 (Copy)
1-32 (Copy)

— Ось до речі, цікавий такий момент — портрет це про людину, котру фотографують, а водночас впливає бачення фотографа, бо він добирає ракурс, ставить світло. Яка, на вашу думку, міра присутності фотографа у результаті?

— У кожному портреті залишається частинка душі фотографа, проте ця присутність має бути мінімальна.

1-106 (Copy)
1-106 (Copy)

— І наостанок. Порадьте читачам, як підготуватися до зйомок.

— Інтуїтивно вибрати фотографа, який вам подобається. Обов’язково обговорити з ним усі побажання та деталі фотосесії. У день зйомок добре виспатись. А далі — довіритись фотографу. І — любити себе, відчувати свою сексуальність — це есенція життя.

- Щиро дякую за розмову.

Інна Віконська

Фото Тетяни Леман

Вибір читачів за тиждень

Відео