Орест Сарматський

Фото юного Степана Бандери на весільній світлині відшукав краєзнавець з Тернопільщини

Оригінальну весільну фотографію минулого століття, де зображеного юного Степана Бандеру, віднайшов краєзнавець з Тернопільщини Василь Венгер.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

- Цю фотографію передав мені житель села Кобиловолоки Іван Буяк. Він розповів, що родинне фото десятиліттями ховала на горищі прабабуся його дружини.

01 (Copy) (Copy)
01 (Copy) (Copy)

Перед смертю літня жінка віддала сховок своїй правнучці і показала, де серед весільних гостей, у верхньому ряду, між двома молодими жінками чи дівчатами стоїть Степан Бандера підліткового віку.

фото02 (Copy) (Copy)
фото02 (Copy) (Copy)

З відомих причин покійна нікому не розповідала про цю сімейну реліквію у радянські часи, лише тепер, перед смертю зробила це, - розповів кореспонденту агентства краєзнавець з Теребовлі, Василь Венгер.

фото03 (Copy) (Copy)
фото03 (Copy) (Copy)

фото04 (Copy) (Copy)
фото04 (Copy) (Copy)

За його словами, перед Другою світовою війною Степан Бандера не раз приїжджав на Тернопільщину. Зокрема, у 1919 році він проживав на проборстві в отця Володимира Антоновича у Ягільниці та навчався у місцевій школі. Батько майбутнього лідера український націоналістів – отець Андрій Бандера тоді був діючим капеланом в Українській Галицькій Армії (УГА), тому своїх дітей відправили на Тернопільщину.

фото05 (Copy) (Copy)
фото05 (Copy) (Copy)

фото06 (Copy) (Copy)
фото06 (Copy) (Copy)

- Щодо Кобиловолоків, то сюди іноді Степан Бандера приїжджав до своєї тітки, яка була дружиною тутешнього священника Чарторийського. Сестра Степана Бандери Оксана навчалася у місцевій школі упродовж шести років», - додав пан Василь.

фото07 (Copy) (Copy)
фото07 (Copy) (Copy)

Він також припускає, що очевидно, саме під час одних із таких відвідин Кобиловолоків Степан Бандера і був на сільському весіллі, фото, яке зберегла жінчина родина Івана Буяка. Дослідник історії краю, власник багатющої колекції живопису та інших творів мистецтва на козацьку тематику, учасник Струсівської заслуженої капели бандуристів теребовлянець Василь Венгер каже, що продовжить пошуки родичів зображених на світлині жителів села, аби ті теж, можливо, підтвердили присутність на фотографії Степана Бандери.

фото08 (Copy) (Copy)
фото08 (Copy) (Copy)

Світлину краєзнавець передав кореспонденту агентства. Передбачається, що її, у свою чергу, після ознайомлення із оригінальним фотодокументом, голова обласної ради Михайло Головко віддасть на зберігання у Тернопільський музей національно-визвольної боротьби, де зберігається посмертна маска Степана Бандери, інші оригінальні речі, що стосуються Героя України, провідника Організації українських націоналістів. Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео