Олена Чепіль

На Тернопільщині почастішали випадки небезпечних пожеж, влаштованих місцевими жителями самотужки

unnamed

Кожної осені розпочинається сезон паління листя та сухої трави, що є небезпечним для навколишнього середовища. Це спричиняє виникнення пожеж, кількість яких від початку 2021 року становить 438 на території Тернопільщини.

- Зареєстровано 435 пожеж на відкритих ділянках місцевості, на площі 301,6 га; 2 – на сільгоспугіддях, на площі 5,5 га та і 1 пожежа в лісовому масиві, на площі 0,20 га – повідомляють на фейсбук-сторінці Головного управління ДСНС України у Тернопільській області.

При спалюванні сухостою гине вся мікрофлора, а ґрунт, на якому спалюють траву, відновлюється через 5-6 років. Речовини, які виділяються під час спалювання, є шкідливими для довкілля та органів дихання.

Відповідно до Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України затверджених наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства від 10.04.2006 № 105, на об’єктах благоустрою зеленого господарства, зокрема забороняється: вивозити і звалювати у не відведених для цього місцях відходи, сміття тощо та спалювати суху рослинність, розпалювати багаття та порушувати інші правила протипожежної безпеки.

У повідомленні Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій повідомляється, що штраф за порушення вимог пожежної безпеки в лісах складає: для громадян від 90 до 270 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. А для посадових осіб - від 270 до 900 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

- Штраф за знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі складає: для громадян від 270 до 900 неоподаткованих мінімумів доходів громадян; для посадових осіб: від 630 до 1800 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, – йдеться у повідомлені.

Згідно зі статтею 245 Кримінального кодексу України знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом караються штрафом від 91800 до 153000 гривень або позбавленням чи обмеженням волі на строк від 2 до 5 років.

- Тому, завжди перебуваючи у лісі чи в полі, дотримуйтесь елементарних правил пожежної безпеки. Адже одна іскра може спричинити масштабні пожежі, – застерігають у Головному Управлінні ДСНС України

photo_2018-10-17_09-01-38
photo_2018-10-17_09-01-38

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео