Орест Сарматський

Як отримати гарний урожай картоплі – поради від виробника (Агроновини)

1901 (Copy)

Погодні умови є визначальним фактором, що впливає на врожайність картоплі.

Таку думку в ексклюзивному коментарі AgriGator висловив голова фермерського господарства «Межирічка» Микола Бойченко.

- Бувають роки, коли посадку картоплі ми здійснюємо в 20-х числах березня. Важливо перед посадкою належно підготувати ґрунт. Особисто ми з цією метою вносимо до 20 тонн готового компосту на 1 гектар, - зазначає керівник фермерського господарства, що вирощує картоплю на площі 300 га в Житомирській області.

Крім того, запорукою доброго врожаю, на думку Миколи Бойченка, є якісний насіннєвий матеріал.

- Наше господарство з 2006 року співпрацює з компанією «Агріко Україна». Ми дуже задоволені, що в Україні існує надійний постачальник якісної насіннєвої картоплі західноєвропейської селекції. Сорти картоплі, що пропонує «Агріко» є дуже врожайними, - коментує Микола Бойченко.

При вирощуванні картоплі на своїх полях в Житомирській області в господарстві «Межирічка» не використовують зрошення. Подальшу ж реалізацію картоплі здійснюють в мережі супермаркетів.

Джерело: www.seeds.org.ua

   

Популярність гарбуза зростає: споживачі цікавляться новими сортами

1902 (Copy)
1902 (Copy)

Популяризація здорового способу життя призводить до зміни споживчих звичок.

Покупці частіше звертають увагу на нові (або забуті старі) продукти, а також розширюють асортимент споживання. У цьому контексті цікавим продуктом є гарбуз.

В Україні вже почався сезон збору цієї культури. У 2020 році країна збільшила експорт гарбуза на 76% – до 2 тис. тонн. Більш того – з 2016 року обсяги експорту продукту з України збільшилися в 12 разів, повідомляє SEEDS.

Як йдуть справи зі споживанням і продажами гарбуза, а також, як вийти на експорт, в інтерв’ю для EastFruit розповів Сергій Паращенко засновник компанії «Чистий продукт», основним напрямком діяльності якої раніше було вирощування часнику. Пізніше засновник вирішив розширити асортимент, додавши кавун, суницю садову і таку перспективну культуру, як гарбуз. Сам Сергій Паращенко називає її «надійною».

– Раніше ваша компанія займалася тільки часником. Коли вирішили вирощувати гарбузи, як розвиваєтеся в цій ніші?

– Часником ми займаємося протягом 15 років, а гарбузом – 10. За цей час ми змогли вдосконалитися в сортах, технологіях. На початку робили акцент на гарбузовому насінны. Багато сортів спробували. Але коли ціна на насіння обвалилася, змушені були розширити виробництво продовольчих сортыв. Почали активну дистрибуцію, підписали контракти з магазинами. Працюємо з VARUS, «Сільпо», METRO та іншими торговими мережами.

Сьогодні вийшли на вирощування 9 продовольчих сортів гарбуза.

Вибір читачів за тиждень

Відео