Віра Олександрович

Варто знати: на Тернопільщині із 23 вересня діятимуть нові норми щодо карантину

yellow-zone

«Жовтий» рівень епіднебезпеки в усіх регіонах України, у тому числі й на Тернопільщині, встановлять із 23 вересня. Таким є останнє рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС).

Ухвалили його сьогодні, 21 вересня. Нагадаємо, таку можливість передбачали, але вирішили дати регіонам ще один день на підготовку і проведення засідань регіональних комісій ТЕБ та НС.

Отже, позачергове засідання Державної комісії ТЕБ та НС відбулося під головування Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля. До засідання долучилися також голови обласних держадміністрацій. Вони заслухали доповідь Міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка і розглянули питання впровадження в усіх регіонах країни «жовтого» рівня епідемічної небезпеки.

- Епідемічна ситуація в країні стрімко погіршується, тому обов’язок держави — захистити життя та здоров’я людей, - каже Прем’єр-міністр. – Нагадаю, вакцинація сьогодні є найефективнішим способом протидії COVID-19 і держава забезпечила можливість будь-кому щепитися безкоштовно.

Глава Уряду наголосив, що Кабінет Міністрів змінами до постанови в певному плані також пом’якшив обмежувальні заходи та дозволив працювати закладам господарювання та освіти навіть у «червоній» зоні, але за певних умов.

- Обмеження «жовтої» та «червоної» зон не поширюватимуться на ті заклади, де персонал і відвідувачі - вакциновані, мають негативний тест або підтвердження нещодавно перенесеної хвороби, - додає посадовець. - Це той метод, який на сьогодні успішно використовують у низці європейських країн для того, щоб уберегти людей і водночас не зупиняти економічну активність країни.

За результатами засідання Державна комісія ТЕБ та НС вирішила: — встановити з 00 год. 00 хвилин 23 вересня 2021 р. «жовтий» рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19 на території всіх регіонів України; — застосувати на території всіх регіонів України обмежувальні протиепідемічні заходи, передбачені для «жовтого» рівня епідемічної небезпеки; — головам обласних і міста Києва держадміністрацій вжити заходів щодо забезпечення дотримання відповідних обмежувальних протиепідемічних заходів, передбачених для відповідного рівня епідемічної небезпеки поширення COVID-19.

Учасники засідання також порушили питання охоплення населення вакцинацією, зокрема вчителів і працівників закладів освіти. Денис Шмигаль зауважив, що порівняно з минулим роком захворюваність на COVID-19 серед дітей зростає. З урахуванням обговорення Державна комісія доручила регіонам вжити заходів до: — можливості залучення до процесу вакцинації, у тому числі, вчителів і працівників закладів освіти можливостей існуючих пунктів щеплень у закладах освіти; — забезпечення можливості та організації вакцинації, у тому числі вчителів і працівників закладів освіти за допомогою виїзних мобільних вакцинальних сесій у разі відсутності в закладах освіти постійних пунктів щеплень; — інформування і проактивного запрошення до вакцинації не лише вчителів і працівників закладів освіти, а також їхніх родичів і родичів здобувачів освіти до існуючих пунктів щеплень у закладах освіти та під час роботи виїзних мобільних вакцинальних сесій.

До речі, ситуація із захворюваністю на коронавірус на Тернопіллі весь час ускладнюється.

Фото з сайту Уряду 

Вибір читачів за тиждень

Відео