Юля Вітюк

Залізничний вокзал без колії: історія будівництва на Тернопільщині, яке не втілити в життя

IMG_7439

Це лікарня, де сьогодні отримують медичну допомогу мешканці Великодедеркальської громади. Небагато з них знають, що насправді в цієї будівлі цікава історія, розповідає Іван Данилюк, який майже 24 роки був тутешнім сільським головою.

IMG_7438
IMG_7438

Свого часу будинок зводили, як приміщення залізничного вокзалу, але йому ніколи не судилося зустрічати пасажирів.

- Початок цього будівництва припадає на кінець 19-го початок 20-го століття. Планувалась вона для використання, як будівля вокзалу. Є дві версії: ця колія мала з’єднати Кременець і Лепесівку, друга версія, що Ланівці, але сама будівля мала використовуватись, як залізничний вокзал. Втіленням цих задумів завадила Перша світова війна, потім революція, потім польська влада і тут, коли була Польща 20-х-39-х років тут розташовувалась застава після війни, машинно-тракторна станція, а з початку 50-х років вся ця територія і вся ця будівля до сьогоднішнього часу використовується як лікарня, — розповідає, радник Великодедеркальського селищного голови.

IMG_7437
IMG_7437

Побудувати колію до залізничної станції намагались кілька разів, але завершити задумане так і не змогли. І сьогодні про те, що у Великих Дедеркалах мав бути залізничний вокзал нагадує тільки давня плитка, декілька вікон та камін.

IMG_7435
IMG_7435

- Дві спроби були вже в теперішній час, в кінці 70 років за радянської влади, друга спроба за нашої, української влади 2004-2005 рік. Тоді вже дійсно починалися і земляні роботи, вже були мости збудовані зі сторони Лепесівки, але знову з невідомих причин це будівництво було припинено, — наголошує Іван Данилюк, радник Великодедеркальського селищного голови.

IMG_7436
IMG_7436

Сьогодні найближча залізнична станція в селі Лепесівка, відстань до якої 12 кілометрів. Іван Федорович вважає, якби колію збудували і станція працювала, громада привабила б інвесторів і села б економічно розвивалися.

IMG_7440
IMG_7440

Відео Романа Луциківа

Вибір читачів за тиждень

Відео