Божена Волинець

Олег Сенцов: «Сни на зоні бували іноді цікавішими, ніж дні, які я проживав»

26 вересня у Тернополі в кластері «Na пошті» відбулась зустріч з кінорежисером, сценаристом, письменником та громадським активістом Олегом Сенцовим.

20210926_170830 (Copy) (Copy)
20210926_170830 (Copy) (Copy)

Під час зустрічі Олег розповідав про своє життя, важкі часи та історію створення власних творчих доробків. Першою книгою, яку автор презентував, була книга – «Купіть книгу – вона весела».

- Я писав цей роман ночами, але давалась ця книга мені важко. Писав по трохи. Це був дуже важкий період мого життя, тому що я перестав займатися бізнесом, була економічна криза, зміна моєї діяльності. Почав займатися кіно, вклав всі свої гроші в цю справу і залишився без грошей, хоча до цього часу жив дуже непогано - займався багато років бізнесом. В мене були дуже погані стосунки з дружиною, знаходились на межі розлучення, в дитини діагностували аутизм. Це був 2011 рік. І це найчорніший  рік у моєму житті. Щоб хоч якось не зійти з розуму, я почав писати цю книжку - дуже веселу, обезбашену. Хотілось щоб було у житті щось веселе та світле. В передісторії я звернувся до 18-ти своїх читачів, майбутніх, можливих читачів, тому що я не думав, що колись ця книжка вийде у світ і у неї будуть прихильники, - розповідає Олег.

20210926_174757 (Copy) (Copy)
20210926_174757 (Copy) (Copy)

Відомо, що Олег Сенцов був активним учасником Євромайдану та Автомайдану. 2014 року його затримали російські силовики у Сімферополі, а у 2015 чоловік був засуджений за звинувачення у тероризмі до 20 років позбавлення волі з відбуванням покарання у колонії суворого режиму. У 2019 році його повернули в рамках обміну військовополоненими з Російською Федерацією. За період перебування у в’язниці до нього надходило чимало листів з хорошими відгуками від читачів про книгу «Купіть книгу - вона весела». Цим прихильники надихнули письменника на створення інших книг. І вже невдовзі з’явилася книга під назвою  «Другу також варто придбати», написана у легкому, гумористичному стилі.

- Мені вона дуже подобається, це - фантастика. Весела книга, в якій наявна своя драматургія, що є дуже цінним для мене, - каже письменник.

Згадав автор й про книгу «Жизня». Вона складається з декількох оповідань, в яких описується дитячий період. Про книгу «Маркетер» - про студентські роки. Обидві книги написані на основі реальних подій.

- Ці книжки – це різні періоди мого життя, описують події які відбувались зі мною, чи з моїми друзями. Там немає вигадки - зовсім. Я нічого не придумував. Не має вигаданих персонажів, подій. Всі прізвища теж реальні. У цих книжок є авторський погляд. Подати матеріал я намагався цікаво, різносторонньо і тому це автобіографічні оповідання, з літературною розповіддю про певні події, - розповідає Олег Сенцов.

Найпопулярніші книги Олега - «Хроніка одного голодування» та «4 з половиною кроки». Це книги, які тісно пов’язані з перебуванням у в’язниці. «Хроніка одного голодування» - щоденникові записи, які Олег почав вести на третій день після того, як оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити українських політв’язнів.

20210926_172940 (Copy) (Copy)
20210926_172940 (Copy) (Copy)

- Коли я оголосив голодування, мене ізолювали. Я був в бараці. Потім мене перевели в карцер – це дуже неприємне місце, в книзі все описується, - каже чоловік.

Письменник у в’язниці голодував 145 днів. На 145-й день Олегові заборонили голодувати й він потрапив до реанімації. Чоловік відмовився від штучного голодування, його підтримували лише крапельницями. Писати у в’язниці про в’язницю було заборонено, проте авторові вдавалося.

- У в’язниці, коли знаходишся один, в тебе багато часу, думок. Триматися перші дні було важко психологічно і фізично, захотілося якось цим поділитися. Я вирішив вести свій щоденник. А як його вести? Неможливо було нічого сховати, камери знімали, завжди були обшуки, був єдиний варіант – писати відкрито. Я просив зошит і мені його  дали. Так почав писати. Запитували, що ти пишеш, відповідав – «Та книжку пишу про інопланітян. Таку веселу, щоб розвіятись.». Просили почитати. Давав. Не розуміли почерк, бо він в мене жахливий, писав дрібненько, без абзаців, виділів, дат. Перевіряючі не могли зрозуміти, що я писав, - ділиться спогадами політичний в'язень Кремля.

20210926_174856 (Copy) (Copy)
20210926_174856 (Copy) (Copy)

«4 з половиною кроки» - книга в якій кожен день інакший, зображений по-іншому, 4 з половиною кроки - рівно стільки Олег в камері виміряв від дверей до ліжка, і від ліжка до вікна. Цікаво те, що в цій книзі Олег розповідає про свої сни.

- Сни на зоні бували іноді цікавішими, ніж дні які проживав, адже мозку потрібна якась інформація. Туди майже не поступає інформація. Рік бачиш одні і ті ж самі стіни, знаєш камеру напамять. Книжки можна було взяти почитати на два тижні, телевізора не було, - каже Олег Сенцов.

Не залишилась осторонь журналістського інтересуі кінорежисерська діяльність Олега. На зустрічі говорили про фільми, зокрема останній – «Носоріг», який був відзнятий 2021 року.

20210926_170424 (Copy) (Copy)
20210926_170424 (Copy) (Copy)

Попри усі труднощі, які довелось пережити, письменник має міцний духовний стержень й не втрачає оптимізму.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео