Віра Олександрович

Тернопільщина: щомісячна звітність не потрібна, якщо робити все за правилами

Земля

На розвиток територіальних громад Тернопільщини землевласники вже спрямували 287,7 млн грн. Левову частку суми сплатили юридичні особи.

Про це повідомили у Секторі інформаційної взаємодії Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

- Упродовж 8-ми місяців цього року платники податків сплатили до місцевих бюджетів Тернопільщини 287,7 млн грн плати за землю, - уточнюють податківці. – Цей результат перевищив очікування на 11,3%. Відтак бюджети додатково отримали 29,2 млн грн. Приріст до показників січня-вересня 2020-го склав 45,9 млн грн, або 19%.

Майже 76% цього платежу – внесок юридичних осіб. Вони перерахували 217,7 млн грн плати за землю, що на 10,8% більше, ніж очікували, та 20,5% більше, ніж у січні-вересні 2020 р. Додаткові надходження від юросіб склали 21,2 млн грн, а «плюс» до показників минулого року 37 млн грн.

- Фізособи поповнили скарбниці місцевих громад, сплативши 69,9 млн грн плати за землю, - додають у податковій. - Порівняно з аналогічним періодом торік приріст платежу склав 8,9 млн грн і «плюс» 8 млн грн до очікуваних.

Принагідно податківці нагадати, що, згідно з нормами Податкового кодексу України, власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування ділянкою. При цьому юрособи самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня 2020 р. та подають податкову декларацію на поточний рік до податкових органів за місцезнаходженням земельних ділянок не пізніше 20 лютого поточного року. Це звільняє їх від обов'язку подавати таку звітність щомісячно. 

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео