Орест Сарматський

Як правильно зберігати м’ясо? (Агроновини)

2701 (Copy)

М’ясо – продукт, який швидко псується. Саме тому виробникам та реалізаторам свинини, курятини, яловичини та інших видів тваринного білка перш за все варто подбати про його зберігання.

Наприклад, в умовах тривалого зберігання необхідно придбати морозильне обладнання. Якщо ж реалізація продукту відбувається в короткі терміни, то достатньо охолодження. Є кілька способів охолоджування, як і кілька способів заморожування м’яса. Заморожувати м’ясопродукти та м’ясо можна методом занурення у соляні розчини, киплячі холодагенти, а також способом безпосереднього контакту з металевими пластинами морозильних агрегатів. Утім, найбільш поширений метод – заморозка у повітрі. Такий метод передбачає заморожування протягом одного етапу, або ж поступове охолодження та подальше заморожування. Також способи заморожування варіюються залежно від швидкості процесу. Повільне заморожування триває від 35 до 40 годин. У цей час м’ясо перебуває в камері з температурою від -18 до -23 градусів, вологістю 90 – 95%. Під час інтенсивного процесу, який триває близько 28 годин, м’ясо заморожують при температурі від -25 до -30 та вологості від 90% до 95%. Швидке заморожування триває близько 18 годин при температурі від -30 до -35 градусів. Якщо м’ясо зберігається при температурі -30 градусів, його можна тримати в морозильних камерах досить довго. Так яловичина та баранина можуть зберігатись до 2 років, а свинина – 15 місяців. При температурі -12 та вологості від 95% до 98% свинину варто зберігати не більш ніж 3 місяці, баранину – 6 місяців, а яловичину – 8 місяців. При охолодженні терміни зберігання значно менші, але якість такого м’яса вища.

Джерело: https://www.seeds.org.ua

Скажений огірок, маракую та 80 сортів інжиру вирощує житель Харківщини

2702 (Copy)
2702 (Copy)

Екзотичні культури, такі як момордика інжир та маракуйя вирощує на власному городі Сергій Авраменко у селі Рідне на Харківщині. Чоловік – доктор сільськогосподарських наук. Експериментувати на власному городі почав 10 років тому. На випробування екзотики господаря надихнула поїздка до Криму.

- Момордика – це гарбузова культура. У народі її просто називають “скажений огірок”. Це родич огірка, дині, гарбуза, але за смаком і формою яскравий оранжевий плід не схожий ні на що, – розповідає Сергій Авраменко.

Захоплення екзотичними культурами почалося з інжиру. Вперше учений спробував його під час весільної подорожі до Криму. Наразі в саду пана Сергія росте більш ніж 80 сортів цієї культури. Наприклад, є інжир зелено-жовтого кольору, який солодший за свого фіолетового родича. Із Китаю Сергій Авраменко привіз насіння маракуї. За його словами, наступного року його сад зросте і плантація маракуї стане найбільшою за площею у східній частині України. Як доктор сільськогосподарських наук на роботі Сергій експериментує з польовими культурами. Екзотика ж – це хобі, заняття для душі. Урожай незвичайних фруктів та овочів чоловік поки не продає – вирощує для родини, пригощає друзів та знайомих.

- Мені хочеться адаптовувати маловідомі в Україні рослини. У світі вирощують тисячі цікавих культур, які українцям невідомі, – говорить Сергій Авраменко.

Джерело: https://www.seeds.org.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео