Стало відомо, які категорії хворих на цукровий діабет отримуватимуть інсулін безкоштовно (відео)

З першого жовтня у Тернополі та області зміняться умови отримання інсуліну хворими на цукровий діабет. Для цього потрібно мати електронний рецепт за яким в будь-якій аптеці, яка уклала угоду з НСЗУ, пацієнт може отримати ліки.

Про це розповіли у Тернопільській ОДА.

- Отримати необхідний препарат пацієнт може не тільки в аптеках Тернополя, а й у будь-якій аптеці країни, яка має укладений договір з Національною службою здоров’я України, - розповідає Надія Гулько, експерт департаменту охорони здоров’я ТОДА із ендокринології.

Отримувати інсулін можна буде безкоштовно або з доплатою - 15%. Безкоштовно ліки отримуватимуть діти, вагітні жінки та студенти.

- В ендокринологів є таке поняття «компенсація цукрового діабету». На сьогодні вона визначається рівнем показників глікованого гемоглобіну в крові. Якщо він має 7,5%, то пацієнт може отримувати препарати аналогів інсуліну безкоштовно. Якщо показник вищий, то йде незначна доплата, - додала Надія Гулько.

photo_2021-09-30_16-24-00 (Copy)
photo_2021-09-30_16-24-00 (Copy)

- На сьогоднішній день лікарі-ендокринологи і медичні сестри, які з ними працюють, обдзвонюють пацієнтів, запрошують їх на прийом для того, щоб створити план лікування, - розповіла директорка департаменту охорони здоров’я ТОДА Ольга Ярмоленко.

Перелік аптек, де можна отримати інсулін за електронним рецептом, можна дізнатися за номером телефону 16-77 або на сайті НСЗУ.

Фото, відео Павла Лящинського

Вибір читачів за тиждень

Відео