Віра Олександрович

На Тернопільщині серйозна небезпека чатує на дітей віком до п’яти років

Дитина

Випадок поліомієліту у маленької дитини офіційно підтвердили в Україні. І подібних трагедій ще може бути багато. Наприклад, рівень охоплення щепленнями від поліомієліту дітей до 1 року на Тернопільщині становить лише 53,4%. Цього надто мало для колективного імунітету.

Про це повідомили сьогодні, 6 жовтня, у Пресслужбі МОЗ України.

- В Україні зафіксували і підтвердили випадок паралічу, що був зафіксований у 1,5-річної дитини з Рівненської області, - йдеться у повідомленні МОЗу. - Хвороба викликана дериватом вакцинного штаму поліовірусів 2 типу (Sabin 2). Батьки свідомо відмовилися від щеплень, передбачених медичними стандартами, через релігійні переконання.

Перші симптоми недуги у дитини проявилися ще 1 вересня, уже 3 числа малеча потрапила в лікарню із симптомами парезу нижніх кінцівок. Система охорони здоров’я та епідеміологічного нагляду одразу спрацювала за протоколом і міжнародними стандартами: випадок зареєстрували як підозру на поліо-гострий в’ялий параліч і забезпечили необхідне обстеження та спостереження для з’ясування обставин.

- На Рівненщині вже працює команда епідеміологів та вірусологів Національного Центру громадського здоров’я МОЗ України, обласного Центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, - додають фахівці. - Вони здійснюються першочергові роботи з реагування на епідзагрозу: пошук контактних осіб, збір та аналізи їхніх біоматеріалів, детальне вивчення обставин справи тощо.

Нагадаємо, поліомієліт — це гостре інфекційне захворювання. Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше — через брудні руки, інфіковану їжу та воду. Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована дитина і навіть дорослий. Однак найбільш сприйнятливими до вірусу поліомієліту є діти віком до 5 років. Тому перше щеплення малеча отримує у перші місяці життя. Класифікують такі види хвороби: з ураженням центральної нервової системи (ЦНР) та без її ураження. Варто зазначити, що навіть нетиповий поліомієліт (без ураження ЦНР) здатний дуже нашкодити хворому.

- Усі вони несуть суттєву загрозу для нещепленої людини та спричиняють незворотні процеси, які можуть призвести до смерті пацієнта, - стверджують медики. – А рівень охоплення щепленнями від поліомієліту (дітей до 1 року, поліо-3) в 2021 році є недостатнім. Так, за 8 місяців 2021 року показник — лише 53%. За таких темпів до кінця року без вживання додаткових заходів досягти потрібного для колективного імунітету показнику в 95% не вдасться.

Зауважимо, низькі рівні вакцинації у таких областях України, як: Херсонська - 40,7%, Івано-Франківська — 42,2%, Закарпатська — 43,1%, Запорізька — 46,2%, Харківська — 46,5%, Одеська та Київська — 47,5%. У Чернівецькій і Львівській — по 48,5%, у Рівненській — 48,9%.

Графік
Графік

Також у МОЗі наголосили, що в Україні наразі є достатня кількість ефективних вакцин від поліомієліту. Ці препарати закуплені за кошти державного бюджету. Безкоштовна вакцинація проти поліомієліту проводиться у сімейного лікаря чи педіатра у державних медичних закладах, а також приватних, що уклали договори із Національною службою здоров’я України.

Довідка. Докладніше про поліомієліт можна прочитати на сайті Центру громадського здоров’я. Єдиний шлях убезпечити себе і своїх дітей від наслідків цієї хвороби - це вакцинація, адже специфічного лікування не існує. У МОЗ України рекомендували всім ознайомитися з календарем профілактичних щеплень ТУТ. Якщо у вашому медзакладі вакцини немає, зверніться до головного лікаря медзакладу для з’ясування причини. Якщо відповіді вам не нададуть, зверніться у департамент/управління охорони здоров’я у вашій області.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео