Віра Олександрович

У Тернопільській лікарні №3 вже лежать 14 пацієнтів, які не можуть дихати без кисневої маски

У медичних закладах Тернополя сьогодні, 6 жовтня, лежать 180 хворих на COVID-19. Більшість переносить недугу важко, потребує кисневої підтримки.

Причому у міській лікарні №3, яку для таких пацієнтів відкрили лише у понеділок, 4 жовтня, вже є 14 хворих, які не можуть дихати без маски. Тобто через «стрибок» захворюваності плани довелося реалізовувати у швидкому темпі.

Надал
Надал

У Тернополі зараз для хворих на COVID-19 розгорнули 340 ліжок, - каже міський голова Сергій Надал. – Попередньо допомогу таким хворим надавали лише у лікарні швидкої допомоги і лікарні №2. Дитяча лікарня приймала інфікованих дітей із усієї області. Тепер ми додатково відкрили відділення у лікарні №3. Поки що у цьому закладі лікують хворих також з іншими патологіями, але якщо виникне необхідність, то ми відновимо госпіталь для хворих на COVID-19.

Нагадаємо, у Тернополі за останню добу зафіксували 65 нових випадків COVID-19, при цьому лише 66 людей одужало. Тобто динаміка – негативна і тривожна.

- У міській лікарні швидкої допомоги сьогодні перебувають 55 хворих на COVID-19, причому 45 пацієнтів – на кисневій підтримці через маску, троє – на кисневому концентраторі і 7-ро пацієнтів - підключені до апаратів штучної вентиляції легень (ШВЛ), - додає мер. - У лікарні №2 зараз – 94 хворих із COVID-19: 90 – на кисневій підтримці через маску, двоє - підключені до апаратів ШВЛ. Ще є 1 пацієнт там лежить із підозрою на коронавірус. У лікарні №3 - 14 хворих. Причому всі вони перебувають на кисневій підтримці через маску. Ще 1 людина у цій лікарні - із підозрою. Тобто всі пацієнти – важкі, їм потрібен додатковий кисень.

За його словами, у Тернопільській дитячій лікарні наразі – 17 хворих на коронавірус: 12 дітей і 5-ро дорослих. Ще є двоє пацієнтів - із підозрою.

- Усі лікарні забезпечені киснем на 100%, - уточнює Сергій Надал. - Кожен лікувальний заклад має більш як три джерела кисню: кисневі балони, кисневі станції і концентратори, а також великі кріоциліндри і кисневі бочки.

Враховуючи зростання кількості тернополян з підтвердженим діагнозом COVID-19, які потребують госпіталізації, на черговому засіданні виконавчого комітету прийняли рішення про спрямування 1 млн грн на придбання апарату штучної вентиляції легень  високого класу для потреб КНП «Тернопільська комунальна міська лікарня №2».

- Зважаючи на таке погіршення ситуації, я готовий ще і ще раз нагадувати тернополянам про можливість вакцинуватися, - підсумовує мер. – Медики однозначні в тому, що єдиний спосіб захиститися від інфекції або отримати легку форму недуги і не потрапити до лікарні це – лише вакцинація. Саме тому лікарі називають підйом захворюваності «епідемією невакцинованих».

До речі, у Тернопільських лікарнях зараз вакцинованих людей немає. Якщо такі і траплялися, то це були одиничні випадки.

Довідка. На початку жовтня для пацієнтів, які потребують додаткової кисневої підтримки, у лікувальних закладах Тернополя мали 54 апарати ШВЛ.

Фото авторки і зі сторінки Сергій Надал у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео