Орест Сарматський

Українська стала офіційною мовою бразильського міста-партнера Тернополя

заставка067 (Copy)

Бразильське місто-партнер Тернополя – Прудентополіс обрав українську мову офіційною мовою тутешнього муніципалітету.

Про це повідомляє пресслужба Тернопільської міської ради.

- Закон про надання українській мові статусу співвідносної до офіційної мови Бразилії - португальської, прийнято одностайно на пленарному засіданні сесії за присутності 13-ти рад.

Як зазначається в обгрунтуванні до законопроекту №024/2021, автор якого - адвокат, керівник Українсько-Бразильської Центральної Репрезентації, Віцепрезидент Світового Конґресу Українців Віторіо Соротюк, у Прудентополісі значення української мови - унікальне, оскільки там досі існують публікації українською мовою, релігійні святкування та радіопрограми ведуться українською мовою, - йдеться у повідомленні.

 

За словами Соротюка, свого часу муніципалітет встановив партнерські стосунки з Тернополем, з регіону, звідки прибула більшість українських іммігрантів.

Тому зараз відкриваються нові перспективи для різнобічного обміну між Прудентополісом та  Україною,  а також для навчання молоді в університетах України або за допомогою електронних сервісів, дистанційно.

Нагадаємо, у березні 2019 року міський голова Сергій Надал спільно з мером бразильського міста Прудентополіс Луїсом Адельма Клосовським підписали угоду про партнерство та співробітництво між Тернополем та Прудентополісом.

Муніципалітет Прудентополіс називають столицею «української Бразилії», адже 75% усього населення міста – етнічні українці, переважно вихідці з Тернопільщини.

Прудентополіс приваблює багатьох туристів культурною спадщиною українських іммігрантів, тому сюди приїжджають, щоб побачити українські вишиванку, писанку, танці, послухати українські пісні та гру на народних музичних інструментах, а також скуштувати традиційні українські страви.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео